Rutte, Von der Leyen, Saied en Meloni
NOS NieuwsAangepast

Europese Unie sluit migratiedeal met Tunesië

De Europese Unie en Tunesië hebben een deal gesloten op het gebied van migratie. Afgesproken is dat Tunesië de grenzen beter gaat bewaken en mensensmokkel aanpakt, in ruil voor investeringen van de EU. Dat geld is bedoeld om de Tunesische economie te verbeteren.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie heeft samen met demissionair premier Rutte en de Italiaanse premier Meloni in Tunis afspraken gemaakt met de Tunesische president Saied.

Er gaat ruim 100 miljoen euro aan Europees geld naar Tunesië voor grensbewaking, het tegengaan van mensensmokkel, terugkeer van migranten en meer coördinatie van reddingsoperaties.

"Mensensmokkelaars exploiteren menselijke wanhoop en we moeten hun roekeloze businessmodel doorbreken", zegt commissievoorzitter Von der Leyen.

Premier Rutte noemt de afspraken "essentieel om meer grip te krijgen op de strijd tegen irreguliere migratie". Volgens hem draagt de deal bij aan "economische groei, banen en toekomstperspectieven voor de Tunesische economie".

Tunesië is het belangrijkste doorreisland voor migranten die naar Europa willen. De helft van de migranten die dit jaar in Italië aan land kwamen, was via Tunesië gereisd.

Bekijk hieronder het moment van ondertekening en de reacties van Tunesiërs op straat:

Tunesiërs niet blij met migratiedeal Europese Unie: 'Dit zal alles slechter maken'

Een deal met Tunesië is omstreden. Critici wijzen erop dat president Saied zich heeft ontpopt als een autocratisch leider en dat Europese geld in de zakken zal belanden van de machthebbers. Ook zou een deal legitimiteit geven aan het bewind.

Vorige maand waren de drie Europese leiders ook al op bezoek in Tunis bij president Saied. Rutte, Meloni en Von der Leyen hadden gehoopt bij de eerste ontmoeting met Saied overeenstemming te bereiken, vóór de EU-top van eind juni, maar dat lukte niet.

De deal gaat ook over andere onderwerpen. Zo kunnen Tunesische studenten meedoen aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma en kunnen Tunesiërs tijdelijk in de EU komen voor scholing en werk.

Ook zijn er afspraken gemaakt over handel en investeringen, zoals in de techsector en op het gebied van watermanagement. Verder investeert de EU 300 miljoen euro in een samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie.

Commissievoorzitter Von der Leyen noemt het totaalpakket een "investering in onze gedeelde welvaart, stabiliteit en in toekomstige generaties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl