Migranten in een boot voor de kust van Tunesië
NOS Nieuws

Tunesië wil niet de grenswacht van Europa zijn, waarschuwt president

President Kais Saied van Tunesië wil niet dat zijn land de grenswacht voor andere landen wordt. Dat zegt hij een paar uur voordat hij Europese leiders ontmoet over migratie, meldt persbureau Reuters.

Vandaag bezoeken premier Mark Rutte, voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni in Tunis. Zij willen juist afspraken met het Noord-Afrikaanse land maken om illegale migranten tegen te houden.

Stap

Tijdens een bezoek aan de havenstad Sfax, waarvandaan veel mensen de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee naar Europa ondernemen, liet de president weten dat de oplossing niet ten koste van Tunesië mag gaan.

Premier Rutte sprak op voorhand de hoop uit dat er met Tunesië op korte termijn afspraken te maken zijn. Daarmee moet er een einde komen aan de illegale overtocht van asielzoekers en andere migranten, zei Rutte vrijdag. Hij hoopt dat er vandaag een belangrijke stap kan worden gezet, maar verwacht niet dat er een allesomvattende afspraak komt.

Economie

Het economisch zwakke Tunesië moet over de streep worden getrokken met handelsafspraken en financiële steun. Als de economie nog verder in het slop raakt, vrezen Europese landen dat de toestroom van migranten allen maar groter wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl