Het hoofdkantoor van ABN Amro
NOS NieuwsAangepast

ABN Amro profiteert van hogere rente, winst bijna verdubbeld

ABN Amro heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 870 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 475 miljoen winst een jaar geleden. De bank profiteerde fors van de gestegen rentetarieven.

"We realiseerden een zeer sterk financieel resultaat, gedreven door de hoge netto rentebaten", aldus topman Robert Swaak. Ook profiteerde de bank van het feit dat maar weinig klanten hun leningen niet konden afbetalen, ondanks een wat afkoelende economie. "De kredietkwaliteit bleef in het tweede kwartaal solide. De impact van de economische vertraging op onze kredietportefeuille is tot dusverre beperkt", zegt Swaak.

Lage spaarrente

Onder meer doordat de Europese Centrale Bank de rente heeft verhoogd zijn ook de rentes op bijvoorbeeld bedrijfsleningen en hypotheken gestegen. Ook de spaarrente stijgt, maar minder snel. De bank zegt dan ook dat de winstmarge op spaartegoeden is gestegen.

Bij ABN Amro krijg je nu meestal 1,25 procent rente op spaargeld. Bij sommige andere banken die in Nederland actief zijn is dat een stuk hoger. "Wij houden de markt nauwlettend in de gaten", zegt Swaak hierover. "Het is goed dat er keuze is voor consumenten en wij zien dat onze deposito's stabiel blijven. Dat betekent dat klanten waarde hechten aan de relatie die ze met ons hebben."

Ondanks dat, concurrenten soms flink hogere rentes bieden, ziet ABN Amro nauwelijks spaarders vertrekken. Volgens Swaak maken klanten geld van hun betaal- bijvoorbeeld over naar een spaarrekening waar ze nu weer rente op krijgen. Ook zetten meer consumenten en bedrijven hun geld vast op langetermijndeposito's, waar de rente hoger is. "Klanten verhuizen hun geld in de bank", aldus Swaak.

In Italië overweegt de regering een extra belasting te gaan heffen over de hogere winsten van banken die hun spaarrentes laag houden. Ook in België roert de politiek zich. ABN Amro wijst op de juist lage verdiensten van banken toen de rente jarenlang negatief was bij de Europese Centrale Bank. "Pas nu verbetert ons rendement eindelijk", stelt Swaak. "Er is een goed functionerende spaarmarkt, want er is keuze voor spaarders en daarbij is er al tien jaar een extra bankbelasting in Nederland."

Last van hoge inflatie

ABN Amro is bezig de kosten te verlagen, maar dat gaat minder snel dan gedacht. De bank wijt dat aan de hoge inflatie. Ook is die nog steeds veel geld kwijt aan anti-witwas-controles.

"Meer inspanning dan verwacht is nodig om ervoor te zorgen dat onze doorlopende anti-witwas-activiteiten op een duurzaam en aanvaardbaar niveau zijn en aan de wettelijke eisen voldoen." ABN Amro trof twee jaar geleden een schikking van 480 miljoen euro met justitie, omdat de bank te laks was met witwas-controles. Sindsdien zijn die controles fors opgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl