NOS NieuwsAangepast

ECB verhoogt rente opnieuw, evenaring van record uit 2000

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, zoals verwacht, opnieuw de rente verhoogd. Vanaf 2 augustus komt er 0,25 procentpunt bij, waarmee de rente uitkomt op 3,75 procent. Dat is een evenaring van de hoogste rente ooit van de belangrijke beleidsrente van de centrale bank. In oktober 2000 stond de ECB-rente een halfjaar op 3,75 procent.

Het is al de negende keer in een jaar tijd dat de rente omhoog gaat. De nieuwe verhoging is bedoeld om de inflatie, die in de ogen van de ECB nog altijd te hoog is, te beteugelen. De ECB wil dat die uitkomt op 2 procent. In een toelichting schrijft de ECB dat de hoge inflatie weliswaar afneemt, maar dat het doel van 2 procent dit jaar niet wordt gehaald. Om de prijzen te laten dalen, wordt geld lenen daarom duurder.

Vraagteken bij september

Het is de vraag of de ECB het bij de 3,75 laat of de rente in september opnieuw verhoogt. "Dit kan van maand op maand veranderen. We kunnen stoppen, we kunnen verhogen", zei ECB-president Christine Lagarde op de persconferentie in Frankfurt. Daarmee verandert de toon van de ECB, wat voor de financiële markten een belangrijk signaal is.

Waar Lagarde een maand geleden verklaarde dat "er nog een weg te gaan is" om de inflatie te beteugelen, zei ze nu dat de ECB op basis van economische gegevens "zal kijken of er nog een weg is en hoe lang die is". Lagarde verwees daarbij naar eurolanden. Die moeten van de ECB hun steun aan de economie afbouwen en fiscale hervormingen doorvoeren die de economie productiever maken en overheidsschulden terugdringen. "Anders komt er een sterker monetair antwoord."

Vooruitgang geboekt

Tegen Europese burgers zei Lagarde dat de ECB vooruitgang boekt in het bestrijden van de hoge inflatie. "Ik ben er zeker van dat als mensen boodschappen doen, de tank vullen en de energierekening betalen, zij zien dat de rekening niet hetzelfde is als zes maanden geleden. Maar kraaien we victorie? Nee."

Op basis van alle gegevens besluit de ECB volgens Lagarde in september of en wat er nog moet gebeuren met de rente. Zij herhaalde dat de ECB er alles aan zal doen om de hoge inflatie "te doorbreken". "Op basis van de data en onze inschatting hiervan besluiten we in september wat we nog moeten doen. Daar kijken we met een open blik naar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl