Luuk de Jong viert zijn tweede goal tegen Sturm Graz
NOS Voetbal

PSV swingt vooral voor rust en is met vier goals nog mild voor Sturm Graz

Met een 4-1 zege is PSV dinsdagavond nog zeer vriendelijk gebleven voor Sturm Graz. In de derde voorronde van de Champions League speelden de Eindhovenaren in eigen huis met de machteloze Oostenrijkse bezoekers. Zeker voor rust sprankelde PSV: na een half uur stond het al 3-0.

Het moet gek lopen, wil PSV zich na deze zege niet plaatsen voor de beslissende voorronde van de Champions League. Over exact een week valt die beslissing in het returnduel in en met Graz. Daarna zal Rangers FC of het Zwitserse Servette de tegenstander zijn.

Een jaar geleden ging het tegen Rangers FC nog mis voor PSV in de voorrondes, toen nog met Ruud van Nistelrooij in de dug-out. Een jaar later ogen de Eindhovenaren een stuk stabieler dan destijds en is het spel herkenbaar. Met dank aan de nieuwe coach Peter Bosz.

Bosz-voetbal

Het Bosz-evangelie van avontuurlijk, aanvallend voetbal klinkt pas anderhalve maand door Eindhoven, maar lijkt nu al volledig omarmd. In balbezit tonen de centrale verdedigers André Ramalho en Olivier Boscagli geduld. Bij balverlies duiken middenvelders Ibrahim Sangaré en Joey Veerman net als aanvallers Noa Lang en Johan Bakayoko als haviken op de bal.

Bosz vond dat PSV beter kon tegen Sturm Graz: 'Eerste helft stonden we niet goed'

Het spel was energiek, de combinaties zo nu en dan indrukwekkend en het baltempo was regelmatig veel te hoog voor de arme Oostenrijkers, die deze avond snel zullen willen vergeten. Wat Sturm Graz, met Kjell Scherpen op doel, nou eigenlijk voorstelde? Op wat snelle counters na niet veel, moet men concluderen.

Om deze zege van PSV nog verder in perspectief te plaatsen: een klein jaar geleden rolde Feyenoord, toen nog in opbouw, de Oostenrijkse ploeg met 6-0 op in de groepsfase van de Europa League.

En ja, PSV had wel wat zwakke momentjes. Slordig balverlies van Sangaré bijvoorbeeld, of te weinig daadkrachtig optreden in de lucht bij de ene tegengoal. En de restverdediging kan altijd scherper afgesteld staan, zal de trainersstaf denken.

Snelle goal voor talent Babadi

Maar verder swingden de Eindhovenaren voor rust. De extravagante Lang doet Xavi Simons snel vergeten. En dan was er nog de frivoliteit van een nieuw toptalent.

Zelden zal een voetballer een succesvoller debuut hebben gehad op het hoogste niveau dan de 18-jarige Isaac Babadi. Vrijdag debuteerde hij in PSV 1 en pakte hij gelijk een prijs, de Johan Cruijff Schaal. Vier dagen later, bij zijn debuut in het Europese voetbal tegen Sturm Graz, scoorde de jongeling al na vier minuten.

Omringd door een woud aan Graz-benen stuurde Babadi de bal met binnenkant voet naar de linkerhoek. Waar menig spits de bal vol wreeft, behield de aanvallende middenvelder de beheersing.

Kusje voor Babadi na zijn openingstreffer

Hoe Babadi na twintig minuten wegdraaide op het middenveld en Bakayoko de hoek in stuurde, toonde zijn oog voor ruimte. De explosieve Bakayoko ontweek in zijn spurt een aanslag van een Oostenrijkse verdediger en vond met een voorzet de kruin van de naar de eerste paal gesnelde aanvoerder Luuk de Jong: 2-0.

Bij PSV's derde goal had Lang een groot aandeel. Dribbelend door de zestien vuurde hij vol op de vuisten van Scherpen, waarna de bal voor de voeten van De Jong belandde. Overtuigend vloog de bal de bovenhoek in.

Vol aanvallen

En toen was er vlak voor rust plots zo'n onoplettendheid. Bij een Oostenrijkse hoekschop kopte Jon Gorenc Stankovic zo de 3-1 binnen. Het tastte de spelopvatting van PSV niet aan. Gewoon weer vol op de aanval, vol afjagen.

Met enkele fraaie combinaties zigzagde PSV vlak voor rust gewoon weer door de Oostenrijkse defensie. Scherpens brede schouders voorkwamen een subtiele lobgoal van Lang, waarna Patrick van Aanholt wegens buitenspel niet de 4-1 maakte.

Bakayoko over nieuwe trainer Bosz: 'Goed dat hij ook kritisch is'

Na de rust had iets meer scherpte van Van Aanholt, De Jong en Bakayoko de wedstrijd al snel volledig kunnen beslissen. Maar steeds vloog de bal net naast of in de handen van Scherpen, die er ondanks vier tegendoelpunten genoeg ballen uit hield.

De druk die Sturm Graz in het begin van de tweede helft opvoerde, hield maar kort aan en PSV voetbalde rustig door, al was het minder snel en frivool dan voor rust.

Dat PSV ook zonder combinatiespel kan scoren, bleek uit de 4-1 van Sangaré, die een strakke vrije trap van Veerman met - zo leek het wel - nog meer snelheid naar de verre hoek kopte.

Counters Graz

PSV hoefde daarna niet meer en Sturm Graz kon simpelweg niet. Enkele spaarzame Oostenrijkse counters vroegen nog even om wat oplettendheid van de PSV-defensie, waar de zogeheten restverdediging even niet optimaal oogde, maar echt gevaarlijk werd het niet meer.

Bosz kan op de Herdgang nu weer drie dagen verder slijpen aan het herkenbare aanvalsspel, voordat PSV zaterdag de competitie start als FC Utrecht op bezoek komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl