PSV-spelers vieren het winnen van de Johan Cruijff Schaal
NOS Voetbal

Bosz wint eerste prijs met PSV: 'Vind je mij een andere coach nu? Onzin'

Voor de veertiende keer won PSV de prijs met 'Nummer 14' als naamgever. Met de Johan Cruijff Schaal op zak had PSV-trainer Peter Bosz oog voor de symboliek. "De schaal, die vernoemd is naar de beste voetballer ooit, voor de veertiende keer winnen, dat heeft iets symbolisch."

"Dat heb ik ook in mijn wedstrijdbespreking genoemd", vertelde Bosz, een gekend Cruijff-adept, na afloop. Zijn eerste officiële wedstrijd als trainer van PSV leverde direct een prijs op. De eerste op het hoogste niveau voor Bosz.

Maar juist daar moet geen punt van gemaakt worden, vindt Bosz. "Vind je mij een andere coach nu? Onzin."

Een deel van het behalen van de prijs schreef Bosz op het conto van zijn voorganger, Ruud van Nistelrooy. "Ik mocht hier één wedstrijd spelen, die ik niet eens verdiend heb. Ruud heeft de beker gewonnen. Daarom stonden wij hier. Gelukkig hebben we gewonnen."

De 59-jarige trainer was vooral tevreden over de manier waarop. Want dat was "in de geest van Johan", zei Bosz.

Bekijk hieronder de reacties van Peter Bosz en Oscar Boscagli.

PSV en Feyenoord hielden in De Kuip lang gelijke tred. Na rust hadden de Eindhovenaren de overhand, bekroond met de winnende treffer van Noa Lang (0-1).

"We hebben in De Kuip gevoetbald zoals wij dat graag willen doen", sprak Bosz met enige trots. "We probeerden te voetballen en hoog druk te zetten. Dat is niet altijd even goed gelukt, voor rust kregen wij de druk er nog niet goed op. Dat hebben we geprobeerd in de rust te herstellen, daar leren we van."

Inhaalslag op intensiteit

In de tweede helft kreeg Bosz' PSV de overhand. De landskampioen werd in eigen huis teruggedrongen en afgejaagd. Voor Feyenoord-trainer Arne Slot geen reden voor paniek. Wel het bewijs dat de concurrentie niet stil heeft gestaan na het gloriejaar van de Rotterdammers.

Slot zag een "agressief en fanatiek" PSV, dat zijn Feyenoord aan de start van het nieuwe eredivisieseizoen op de hielen zit.

Slot zag Feyenoord worstelen met PSV: 'Bleek opnieuw een moeilijke tegenstander'

"Qua intensiteit hield PSV vanavond gelijke tred met ons", aldus Slot. "Intensiteit was vorig seizoen onze grootste plus ten opzichte van de concurrenten. Maar als je kampioen wordt op een bepaalde manier, met zo'n specifieke kracht, is dat natuurlijk het eerste wat de concurrenten ook voor elkaar willen krijgen."

Het lijkt de opmaat voor een zinderende titelstrijd, was ook aan de woorden van Slot te merken. "Vorig jaar hadden we een heel goed elftal dat met hoge intensiteit kon voetballen, maar niet één keer van PSV kon winnen. PSV bewijst nu in dezelfde intensiteit te kunnen spelen. Het is aan ons om weer een nieuwe stap te zetten."

Dat Bosz door het inpassen van zijn filosofie die stap nu al heeft kunnen zetten met PSV, is volgens hem vooral te danken aan de spelers. "De jongens maken de filosofie zich heel snel eigen. Het is me denk ik nog nooit zo snel zo goed gelukt."

'Warm welkom' voor Lang

Matchwinner Noa Lang weet wat Bosz van hem vraagt. Hij wil met diepgang variatie toevoegen aan zijn spel. "Dat maakt me onvoorspelbaarder", zei Lang bij ESPN.

Noa Lang na zijn doelpunt in De Kuip

"Ten Hag verwachtte het bij Ajax al van mij. Bij het Nederlands elftal wordt het ook gevraagd en nu verwacht Bosz het bij PSV het ook van mij."

Lang, die ooit de jeugdopleiding van Feyenoord verruilde voor die van Ajax, werd met gefluit en kwetsende spreekkoren bejegend in De Kuip. De buitenspeler noemde het een "warm welkom".

"Ik geniet er ook van", lachte Lang bij ESPN. "Je droomt er van om zulke wedstrijden te spelen. Uitgefloten worden bij uitwedstrijden betekent dat ze een beetje bang voor je zijn, anders gaan ze je niet uitfluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl