Messina Denaro bij zijn aanhouding in januari dit jaar
NOS Nieuws

Beruchte maffiabaas te ziek voor gevangenis, overgeplaatst naar ziekenhuis

De beruchte Italiaanse maffiabaas Messina Denaro is vanuit de gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis, omdat zijn gezondheid flink achteruit is gegaan.

Zijn advocaat zegt tegen het Italiaanse persbureau Ansa dat Denaro vanwege zijn gezondheidstoestand niet meer onder het strikte regime in de gevangenis kan leven. Dat regime is speciaal ingesteld op veroordeelde maffialeden.

Onder zware beveiliging werd Denaro vandaag vervoerd naar een ziekenhuis in de stad L'Aquila, in centraal Italië. De 61-jarige Denaro was decennialang een vooraanstaand leider van de cosa nostra, de Siciliaanse tak van de maffia.

'Laatste godfather'

Denaro werd begin dit jaar opgepakt in Palermo, nadat hij 30 jaar op de vlucht was geweest. Hij werd aangehouden in een privéziekenhuis, waar hij al ruim een jaar werd behandeld aan leverkanker.

Dit zijn beelden van de arrestatie van Messina Denaro:

Siciliaanse maffiabaas na 30 jaar opgepakt in Palermo

Twee maanden later werd ook zijn jongere zus opgepakt. Zij zou als boekhouder een belangrijke positie hebben gehad in de cosa nostra. In haar woning vonden agenten eerder in een stoelpoot een zogeheten pizzino van Denaro, oftewel een briefje in codetaal. Dat briefje leidde uiteindelijk naar de maffiabaas.

In Italië stond Denaro bekend als 'de laatste godfather', omdat hij de laatste van de eerste generatie 'grote bazen' van de cosa nostra was en lang bovenaan de opsporingslijst van de Italiaanse justitie stond.

Details uit verhoor

Tegelijk met zijn overplaatsing naar het ziekenhuis kwamen er vandaag ook details naar buiten van het verhoor van Denaro, afgenomen op de dag na zijn arrestatie.

Hij ontkende in dat verhoor schuld aan de vele moorden waarmee hij in verband wordt gebracht. Denaro werd bij verstek veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij onder meer de beruchte moorden in 1992 op de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

"Ik heb er helemaal niets mee te maken", zou Denaro hebben gezegd, schrijven meerdere Italiaanse media. Ook ontkende hij ooit in drugs te hebben gehandeld.

"Ik voel me als een man van eer, niet als een maffioso. Ik ken cosa nostra uit de kranten. Misschien deed ik er zaken mee, maar ik wist niet dat het cosa nostra was."

Hij erkende enkel contact te hebben gehad met een andere beruchte cosa nostra-baas, Bernardo Provenzano. Verder zei hij dat hij een "heel avontuurlijk, veelbewogen" leven achter de rug had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl