Matteo Messina Denaro bij zijn arrestatie in Palermo
NOS Nieuws

Opgepakte maffiabaas leidde 'geen kloosterleven' en hield van dure spullen

Designerkleding, luxe parfums en een koelkast vol eten: de Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro leidde in de periode voor zijn arrestatie niet bepaald een sober bestaan. Of, in de woorden van de Italiaanse krant La Repubblica: ook in de laatste momenten van zijn onderduik gaf 'de baas' de pracht en praal niet op.

Een en ander kwam naar voren uit een huiszoeking in een appartement in het Siciliaanse dorp Campobello di Mazara, waarvan aanklagers vermoeden dat Messina Denaro er de afgelopen maanden woonde. Behalve dure spullen troffen onderzoekers er ook restaurantbonnetjes aan, evenals erectiepillen en condooms.

"Hij leidde niet bepaald een kloosterleven", concludeert een van de aanklagers.

Altijd 'goedemorgen' en 'goedenavond'

In tegenstelling tot de aangetroffen spullen was de vermoedelijk laatste woning van Messina Denaro bescheiden en eenvoudig, op de begane grond van een verder onopvallend appartementencomplex. Een man die op de eerste verdieping van het gebouw woont, zegt over Messina Denaro dat hij hem een aantal keer heeft gezien. "Ik groette hem en verder niets. Hij reageerde hartelijk."

Agenten bij het appartementencomplex waar Messina Denaro de laatste maanden woonde

Ook andere buren beschrijven het kopstuk van de maffia als een vriendelijk persoon. "Hij was een heer die goedemorgen en goedenavond zei, hij groette altijd", zegt een van hen tegen La Repubblica.

Geen enkele inwoner zegt Messina Denaro te hebben herkend als de voortvluchtige leider van de cosa nostra, de Siciliaanse tak van de maffia. De 60-jarige capo, bijgenaamd 'de magere', werd gisteren opgepakt in een privékliniek in de Siciliaanse hoofdstad Palermo, waar hij werd behandeld tegen onder meer leverkanker.

Onder schuilnaam naar het ziekenhuis

Hij was daar niet onder zijn echte naam: Messina Denaro stond in het ziekenhuis geregistreerd als 'Andrea Bonafede'. Dat is geen verzonnen naam, maar die van een bestaand persoon, die inmiddels is aangeklaagd vanwege medeplichtigheid. Bonafede was ook de eigenaar van het appartement waar Messina Denaro de laatste maanden zou hebben gewoond.

De Italiaanse carabinieri vermoedden al een tijdje dat Messina Denaro een andere naam hanteerde, alleen wisten ze nog niet welke. Dat veranderde toen ze erachter kwamen dat hij vermoedelijk kanker had, via onder meer telefoontaps bij mensen uit zijn netwerk.

De naam van de maffiabaas viel in de afgeluisterde gesprekken nooit, maar voor de politie was duidelijk dat de bellers in algemene bewoordingen over Messina Denaro spraken.

Een zoektocht door onder meer de medische gegevens van mannelijke leverkankerpatiënten in de leeftijd van de maffiabaas leidde de onderzoekers uiteindelijk naar de naam Andrea Bonafede. Met behulp van telefoongegevens en camerabeelden controleerden ze waar de echte Bonafede was geweest op de dagen dat hij volgens zijn dossier in het ziekenhuis had gelegen.

Wat bleek: die man was al die tijd gewoon thuis.

Horloge van 35.000 euro

Gisteren, de dag waarop een nieuwe behandeling van 'Andrea Bonafede' gepland stond, sloegen de carabinieri toe. In het ziekenhuis bleek Andrea inderdaad Matteo. Aan de pols van de gezochte maffialeider prijkte volgens de politie een horloge van 35.000 euro en naar verluidt verzette hij zich niet tegen zijn arrestatie. "Ik ben Matteo Messina Denaro", zou hij hebben gezegd toen een agent hem vroeg wat zijn naam was.

Zo zag de arrestatie eruit:

Siciliaanse maffiabaas na 30 jaar opgepakt in Palermo

De vraag blijft hoe Messina Denaro, naar wie de Italiaanse politie al dertig jaar op zoek was, zo lang onder de radar kon blijven. In Campobello di Mazara, waar enkele duizenden mensen wonen, kon hij volgens de onderzoekers ongestoord over straat lopen. "Hij had een normaal leven, ging naar de supermarkt", zei een van hen vandaag.

De burgemeester van het Siciliaanse dorp, die Messina Denaro naar eigen zeggen nooit heeft gezien, betwijfelt of de maffiabaas echt zorgeloos door de straten kon lopen. "Ik stel me eerder voor dat hij zich heeft verplaatst in auto's van mensen die hem hielpen en dekking verleenden."

Levenslange gevangenisstraf

Ook hoofdaanklager Maurizio de Lucia, die gisteren de leiding had over de arrestatie, denkt dat Messina Denaro door anderen is beschermd vanwege zijn hoge positie binnen de maffia. Volgens de aanklager schatte de 60-jarige maffiabaas, die hij als "ijdel" omschrijft, het risico dat hij zou worden gepakt ondanks die positie laag in.

Te laag, zo bleek gisteren. Messina Denaro, die is overgebracht naar een zwaarbeveiligde gevangenis in de regio Abruzzen, wacht een levenslange gevangenisstraf, waartoe hij eerder al bij verstek veroordeeld was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl