De World Scout Jamboree in Zuid-Korea
NOS NieuwsAangepast

Na hitte nu orkaan op komst: scouts jamboree Zuid-Korea breken tenten op

De tienduizenden scouts op het internationale scoutingevenement in Zuid-Korea moeten eerder het kamp verlaten. De organisatie van de World Scout Jamboree heeft dat besloten vanwege naderend noodweer door een orkaan.

Volgens de weersverwachting krijgt het land vanaf woensdag te maken met hevige regen en windstoten, nadat het eerder te kampen had met een hittegolf. Het evenement zou tot zaterdag duren.

De deelnemers vertrekken morgen van het kampeerterrein in het zuidwesten van het land naar de hoofdstad Seoul. De scouts zullen daar in hotels opgevangen worden. Daar zullen de scouts een alternatief programma volgen.

'Heel jammer'

Voor de scouts kwam het nieuws als een "vervelende verrassing", zegt deelnemer Sanne van der List vanuit Zuid-Korea. "Het is heel jammer dat we van het terrein af moeten. Vooral ook omdat het net zo goed ging, en er veel verbetering was."

Afgelopen weken was het meerdere dagen tegen de 38 graden, waardoor honderden scouts onwel werden. Ook acht Nederlandse scouts moesten behandeld worden in een noodhospitaal. Daarna heeft de organisatie gezorgd voor meer schaduwplekken, airconditioning en medisch personeel.

"Iedereen was best wel ontdaan, omdat alles in een keer stopte", vertelt Van der List. Waar ze in Seoul zullen verblijven en hoe het alternatieve programma eruit komt te zien, heeft Van der List nog niet te horen gekregen. Komende vrijdag wordt nog wel de sluitingsceremonie georganiseerd.

Weg van het kamp

Vorige week maakte de Britse scouting al bekend om met hun 4000 deelnemers eerder van het kamp te vertrekken vanwege de hitte en om de druk op de organisatie te verlichten. Ook de Amerikaanse en Singaporese scouts maakten in het weekend bekend te zullen vertrekken. Scouting Nederland zag toen geen reden om ook het kamp te verlaten.

Op het evenement, dat eens in de vier jaar wordt gehouden, zijn ruim 40.000 jonge scouts van over de hele wereld aanwezig. Onder hen zijn 2000 Nederlandse jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl