Britse deelnemers verlaten het Jamboreekamp
NOS NieuwsAangepast

Jamboree gaat door ondanks oproep te stoppen wegens hitte

De Jamboree in Zuid-Korea gaat door ondanks een oproep om eerder te stoppen vanwege de hitte. Premier Han maakte na overleg met de betrokken partijen bekend dat er voldoende steun is om het internationale evenement te laten doorgaan.

Sinds de bijeenkomst eerder deze week begon, moesten er door de hitte al 600 deelnemers met gezondheidsklachten worden behandeld. De internationale scoutingorganisatie WOSM had opgeroepen om de Jamboree in Zuid-Korea vervroegd te beëindigen vanwege de hitte in het land.

"We hebben het gastland gevraagd te overwegen de bijeenkomst eerder dan gepland te beëindigen en de deelnemers op te vangen tot ze klaar zijn voor vertrek naar huis", zei de grootste scoutingsorganisatie wereldwijd. "Als er wordt besloten door te gaan, dan moet het gastland extra maatregelen treffen tegen de hitte."

Alternatief programma

Volgens Han zijn er voldoende maatregelen genomen. De organisatoren hebben besloten activiteiten te schrappen die veel inspanning vergen. Ook zijn er meer waterpunten en airconditioning geregeld en wordt er extra medisch personeel ingezet.

Daarnaast wijst Han erop dat er alternatieven worden aangeboden aan de deelnemers om het festivalterrein te verlaten. Zo worden er programma's georganiseerd die deelnemers laten kennismaken met de cultuur, geschiedenis en natuur van Zuid-Korea.

De Jamboree duurt officieel tot 12 augustus. Er doen ongeveer 40.000 scouts uit 158 landen aan mee, onder wie zo'n 2000 Nederlanders.

Uitzonderlijk warm

Het is momenteel uitzonderlijk warm in Korea, met temperaturen tussen de 35 en 39 graden. Het evenement wordt bovendien gehouden in een polder waar weinig beschutting is.

Die maatregelen die zijn genomen waren niet voldoende voor de Britse scouts. Zij lieten gisteren weten het kampeerterrein vroegtijdig te verlaten, ze gaan proberen in het 200 kilometer verderop gelegen Seoul "het Jamboreegevoel vast te houden". Tot vertrek worden de kinderen daar gehuisvest in hotels.

Ook honderden Amerikaanse deelnemers vertrekken. Een Amerikaanse legerbasis in het land is klaargemaakt om de deelnemers op te vangen. In een mail aan ouders wordt gesproken van een moeilijk besluit.

Er heeft zich bij Scouting Nederland nog niemand gemeld die weg wil. Volgens de organisatie hebben de deelnemers het "erg naar hun zin" en is er dagelijks overleg over de problemen.

Terrein van de World Jamboree in Zuid-Korea

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl