NOS Wielrennen

Zoetemelk vindt 38 jaar wel lang, maar noemt Van der Poel 'hele mooie opvolger'

Champagne en hamburger voor WK-winnaar Van der Poel: 'Een van mooiste momenten'

De champagne vloeide zondag niet alleen rijkelijk bij de Nederlandse wielerequipe in Glasgow. Ook in de huiskamer van Joop Zoetemelk ging de kurk van de fles. De wereldkampioen wegwielrennen van 1985 zag met Mathieu van der Poel eindelijk weer eens een Nederlandse man het WK op de weg winnen.

De 76-jarige Zoetemelk vindt het dus totaal niet erg dat hij zich niet meer de laatste Nederlandse wereldkampioen mag noemen. Hij spreekt van een "mooie wielermiddag" waar hij "heel enthousiast" naar gekeken heeft. "Het kon niet beter."

Hij beschrijft in het radioprogramma Langs de Lijn dat hij op de bank zat en dat de spanning flink toenam toen de finale van de rit aanbrak. Een siddering ging door de kamer toen Van der Poel in de slotfase viel. "Ik schrok, maar het is gelukkig goed afgelopen."

Zoetemelk vindt dat hij "te lang" heeft moeten wachten op een opvolger. "We zijn een wielerland, dus dan is 38 jaar wel een beetje lang." De oud-wielrenner, die in 1980 de Tour de France won, zegt Van der Poel wel een "hele mooie opvolger" te vinden.

De superlatieven voor de nieuwe wereldkampioen komen door de wedstrijd van vandaag. Zoetemelk spreekt van een finale met "de ene na de andere demarrage" en vindt het knap dat zijn landgenoot op het podium boven grote namen Wout van Aert (nummer twee) en Tadej Pogacar (nummer drie) uittorent.

'38 jaar en hij heeft hem!' Joop Zoetemelk rijdt naar wereldtitel in 1985

Mathieus vader Adrie is al door Zoetemelk gefeliciteerd. "Ik heb zijn vader een berichtje gestuurd. Naar Mathieu nog niets. Ik heb zijn nummer niet. Maar ik ga hem nog wel feliciteren."

De oud-wielrenner denkt dat Mathieu prima om kan gaan met het succes. Hij weet namelijk wat het is, omdat hij ook op andere disciplines (wereld)titels heeft veroverd. Van der Poel is bijvoorbeeld al vijfvoudig wereldkampioen veldrijden.

Ook gaat het seizoen gewoon verder voor hem, zegt Zoetemelk, die hoopt dat zijn landgenoot net zo gaat genieten van zijn titel als hij zelf deed. "Huldigingen, je wordt overal voor gevraagd. Ik vond het wel leuk om met de regenboogtrui te fietsen en om in de belangstelling te staan. Ik heb er mooie herinneringen aan."

Joep Zoetemelk met Utrecht-burgemeester Sharon Dijksma vorig jaar

De in Frankrijk woonachtige Zoetemelk zegt dat de overwinning van Van der Poel niet alleen in Nederland wat heeft losgemaakt. "Ik heb Franse televisie zitten kijken en ze reageerden daar erg mooi. Hij is in Frankrijk ook erg populair."

En dat komt omdat Van der Poel de kleinzoon is van de in 2019 overleden Franse wielerlegende Raymond Poulidor. "De Fransen hadden natuurlijk geen renners meer die voor de titel koersten, dus werden ze voor Mathieu. Toch een beetje een halve Fransman. Dat heb ik zelf ook meegemaakt toen ik in Frankrijk ging wonen."

In het huis van Zoetemelk is de champagne overigens nog niet leeg, hoe goed die ook smaakte. "We zijn maar met zijn tweeën en ik drink alleen, dus er komt morgen nog een slokje bij."

Van der Poel valt, staat op en is eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg in 38 jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl