Van der Poel regenboogtrui
NOS Wielrennen

Wereldkampioen Van der Poel rekent af met vloek: 'Mijn carrière is compleet'

Liggend op het natte wegdek van Glasgow zag Mathieu van der Poel heel even de wereldtitel op de weg aan zich voorbijgaan. Niet voor het eerst in zijn loopbaan. De Nederlander krabbelde zondag echter snel op, rekende af met de 'WK-vloek' en schreef geschiedenis. "Mijn carrière is compleet", zei de wereldkampioen op de weg.

De inmiddels 28-jarige Van der Poel lag in 2019 in kansrijke positie, maar hongerklop speelde hem parten. Vorig jaar werd hij in de nacht voor het WK gearresteerd door de Australische politie en stapte hij al na 35 kilometer af. "Dit voelt als een revanche voor vorig jaar."

De Nederlander was de hele race al nadrukkelijk aanwezig, maar reed op een kleine 25 kilometer van de finish weg bij zijn uitdagers, die overigens niet de minsten waren. "Ik had dat punt al in gedachten, maar had niet verwacht dat ik gelijk alleen zou zitten. Toen ik het gat zag, kreeg ik meteen vleugels."

Maar zelfs met vleugels maakte Van der Poel een smak op het asfalt. Van der Poel kon na afloop niet vertellen waar het misging op het natte en bochtige parcours. "Ik was kwaad op mezelf, ook al was ik alle risico's aan het vermijden. Het was op sommige momenten zo glad. Ik lag ineens in de hekken."

Wereldkampioen Van der Poel: 'Mijn carrière is compleet'

Van der Poel had geluk dat zijn fiets niet zwaar beschadigd was en dat hij hierdoor zijn weg snel kon vervolgen. Er was wel iets van materiaalpech. Zijn schoenplaatje brak af. "Ik zat de rest van de rit half in mijn pedaal." Ook kwam zijn lichaam gehavend uit de strijd. Met een bebloed shirt ging hij verder.

De overwinning kwam niet meer in gevaar. "Als ik nu niet had gewonnen, dan had ik mezelf wel voor de kop kunnen slaan."

En dus bezorgde Van der Poel Nederland voor het eerst sinds 1985 de wereldtitel op de weg. Toen won Joop Zoetemelk. Twee jaar daarvoor werd zijn vader Adrie van der Poel tweede tijdens het WK. Senior reageert nuchter op de overwinning van zijn zoon. Hij zegt trots te zijn. "Maar ook als hij niet geweldig had gereden, was ik trots geweest."

Adrie van der Poel zei "diep respect" te hebben voor alle renners van nu. "Wielrennen is nooit een makkelijk vak geweest, maar ik denk dat het nu veel moeilijker is. De druk is veel hoger."

Bondscoach Koos Moerenhout noemt Van der Poel een "waardig kampioen". Hij vindt het knap dat Van der Poel, maar ook zijn concurrenten de verwachtingen waarmaken. "Men verwacht allemaal maar dat ze in de finale komen en winnen, maar zo simpel is het nooit."

Ook vader Van der Poel zegt dat zijn zoon er veel voor moet doen en laten. "Het zijn enorme opofferingen die zulke jongens doen hoor." Hij doelt op bijvoorbeeld eenzame trainingsstages in het buitenland.

Kijk hier naar de reactie van vader Adrie van der Poel, bondscoach Koos Moerenhout en de overige podiumklanten Wout van Aert en Tadej Pogacar op de wereldtitel van Mathieu van der Poel:

Wout van Aert, de 'eeuwige rivaal' van Mathieu van der Poel, werd vandaag tweede en had ook lovende woorden over voor de Nederlander. "Ik kon zijn wiel niet volgen. Hij was de sterkste vandaag. Daar kan ik mij makkelijk bij neerleggen."

Van der Poel vond het vooraf moeilijk om zijn vorm in te schatten, maar had na afloop wel een verklaring voor zijn sterke optreden: de deelname aan de Tour de France een aantal weken geleden. "Ze zeggen weleens dat je na zo'n grote ronde een extra versnelling hebt."

Ook nog op de mountainbike

Voor Van der Poel is het te hopen dat hij die extra versnelling nog even vasthoudt, want de volgende uitdaging staat alweer op hem te wachten. Op deze gecombineerde wereldkampioenschappen wielrennen in Schotland moet hij ook nog op de mountainbike stappen.

Analist Tom Dumoulin kwam vanochtend al met de juiste voorspelling:

Dumoulin komt met goede voorspelling: 'Van der Poel maakt mijn analisten-carrière'

De Nederlander moet dus ook volgens zijn vader niet te lang blijven hangen in het succes. "Je bent de beste van de wereld voor één dag."

Wil Van der Poel ook op de mountainbike weer presteren, dan is fitheid een belangrijke voorwaarde. En de valpartij van zondag heeft zichtbaar sporen achtergelaten op het lichaam van de wielrenner. Mathieu komt met een geruststellende boodschap. "Het is niets ernstigs."

Van der Poel, die spreekt van de grootste zege op de weg, denkt dat hij op een later moment nog veel meer gaat genieten van zijn overwinning. Hij mag vanaf nu als wereldkampioen immers een jaar lang in de regenboogtrui rondrijden. "Het besef komt als je in de trui rond mag rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl