Mathieu van der Poel is wereldkampioen op de weg en kan het amper geloven
NOS Wielrennen

Na 38 jaar heeft Zoetemelk opvolger: Van der Poel ondanks val wereldkampioen op weg

Na een droogte van 38 jaar heeft Nederland met Mathieu van der Poel weer een wereldkampioen op de weg. De Nederlander won op het natte parcours van 271 kilometer tussen Edinburgh en Glasgow na een solo van 22 kilometer.

Joop Zoetemelk was in 1985 de laatste Nederlandse man die wereldkampioen werd. De 28-jarige Van der Poel kwam in het regenachtige Schotland op 16 kilometer van de streep ten val, maar de overwinning kwam niet in gevaar.

Van der Poel is de eerste man die wereldkampioen wordt op de weg en in het veldrijden. Wout van Aert werd tweede en Tadej Pogacar derde. De beste Nederlander na Van der Poel was Dylan van Baarle. Hij eindigde op de twaalfde plek.

Na 38 jaar heeft Zoetemelk opvolger: Van der Poel ondanks val wereldkampioen op weg

De rit moest na 80 kilometer worden stilgelegd doordat vier klimaatactivisten zich op het parcours bevonden en zich vast hadden gelijmd aan het asfalt. De negen renners in de kopgroep en erna het volledige peloton moesten van de fiets. Na een vertraging van vijftig minuten ging de wedstrijd verder.

Na de onderbreking werd er koers gezet richting de omlopen van Glasgow. Er moesten tien rondes van 14,3 kilometer worden afgelegd. Elke ronde bevatte maar liefst 39 bochten. Ook moest de 'Col de Montrose' bedwongen worden. Het steile klimmetje in de Montrose Street.

Er werd al vroeg stevig gekoerst en op meer dan 100 kilometer moesten de eerste grote namen al lossen. Julian Alaphilippe (Frankrijk), Kasper Asgreen (Denemarken), Jasper Philipsen (België) haakten af.

Mathieu van der Poel plaatste op ongeveer 90 kilometer een aanval, maar hij kon niet wegrijden. Na een valpartij van Matteo Trentin viel de Nederlander opnieuw aan. Ditmaal sloeg hij een groter gat met het peloton.

Onder anderen Wout van Aert, Mads Pedersen, Tadej Pogacar en Alberto Bettiol konden echter aansluiting vinden. Even later deed ook Remco Evenepoel weer mee om de titel. Hij deelde samen met zijn Belgische landgenoten speldenprikjes uit.

Wereldkampioen Van der Poel: 'Mijn carrière is compleet'

Het was uiteindelijk Bettiol die zich het brutaalst toonde. De Italiaan ging ervandoor op meer dan 50 kilometer van de streep en had even later een voorsprong van 45 seconden te pakken.

Een groep met daarin Van der Poel, Van Aert, Pogacar en Pedersen - Evenepoel moest eerder al lossen- ging met succes in de achtervolging. Toen ze de Italiaan weer hadden ingerekend, ging de Nederlander op 22 kilometer van de finish opnieuw in de aanval.

Niemand kon hem volgen en zelfs een valpartij hinderde hem niet. De val leverde een bebloed en gescheurd shirt en een kapotte schoen op, maar geen schade aan de fiets. Hierdoor kon Van der Poel de rit soeverein uitfietsen.

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting van de gouden race van Mathieu van der Poel.

Bekijk de uitgebreide samenvatting: Van der Poel soleert naar WK-goud in Glasgow

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl