Van der Poel verkent het WK-parcours in Glasgow
NOS Wielrennen

Van der Poel waarschuwt: 'Gaan lijken uit de kast vallen, criteriumrondje op WK-afstand'

Naast de WK baanwielrennen wordt er vanaf morgen in Schotland ook op de weg gestreden om de felbegeerde regenboogtruien. Om 10.30 uur starten de mannen, onder wie titelverdediger Remco Evenepoel, in Edinburgh om 271 kilometer later aan te komen in Glasgow. De koers is vanaf de start live te zien bij de NOS.

Het parcours in Schotland lijkt gemaakt voor de klassiekerspecialisten. Op een paar kleine klimmetjes na wordt het nooit echt steil. Na een lange aanloop volgen tien rondjes van 14,3 kilometer voordat de finish wordt bereikt.

"Er gaan wel lijken uit de kast vallen", concludeerde Mathieu van der Poel nadat hij vrijdag het rondje verkend had. "Het is iets wat we niet vaak meemaken, een soort criteriumrondje op een WK-afstand: het zal wel weer een uitputtingsslag worden", aldus Van der Poel, die bij de Nederlandse ploeg het kopmanschap deelt met Dylan van Baarle.

Van der Poel over lastig WK-parcours: 'Gaan wel lijken uit de kast vallen'

"Het is een inspanning die me moet liggen, maar het is ook maar net de vraag hoe goed ik ben na de Tour", aldus Van der Poel, in 2018 tweede op een soortgelijk parcours bij het EK in Glasgow. De Nederlander werd tijdens de Tour de France ziek, maar herstelde en reed de ronde voor het eerst uit. "Ik ben zeker niet stilgevallen na de Tour, dus daar ben ik wel blij mee."

De Nederlandse ploeg bestaat zondag naast Van der Poel uit Dylan van Baarle, Pascal Eenkhoorn, Olav Kooij, Daan Hoole, Jan Maas, Oscar Riesebeek en Mick van Dijke.

De Belgen hebben met uittredend wereldkampioen Remco Evenepoel, alleskunner Wout van Aert en snelle afmaker Jasper Philipsen maar liefst drie favorieten voor de regenboogtrui in de ploeg. Een luxeprobleem? Van Aert vindt van niet. "Het is niet echt een probleem, maar wel een luxe om drie kopmannen te hebben. We zijn drie verschillende types. Het is handig om de koers op verschillende manieren te kunnen winnen."

Wie krijgt de grootste wafel?

"We zijn hier allemaal om te winnen, dus het zal raar klinken als ik zeg dat we het elkaar gunnen. Anderzijds weet je dat je makkelijker wint als je twee kopmannen naast je hebt. Het kan anderen misleiden, want ze kunnen niet op ons allemaal reageren", aldus de Belg.

Hoe wordt de Belgische wafel verdeeld op het WK? 'Geen probleem, wel luxe'

Evenepoel verscheen zongebruind en met twinkelende ogen voor de NOS-microfoon bij de Belgische persconferentie. "Ik heb een goede vorm te pakken, heb veel vertrouwen opgedaan in San Sebastián", aldus de Belg, die een week geleden voor de derde keer de Clásica San Sebastián op zijn naam schreef.

De 23-jarige Belg vindt het lastig om zijn eigen kansen in Glasgow in te schatten. "Het is moeilijk om te zeggen, omdat ik persoonlijk vind dat dit parcours op niemands lijf geschreven is. Je kunt hard rijden, maar het is zó'n lange wedstrijd, met zo veel draaien en keren... Ik denk dat alle favorieten bijna evenveel kansen hebben."

Tijdrijden vanaf dinsdag

Dinsdag gaat de strijd om de regenboogtruien verder: vanaf 14.00 uur de gemengde tijdrit op het programma in Glasgow.

Donderdag en vrijdag is het respectievelijk de beurt aan de vrouwen - zonder de zwangere titelhoudster Ellen van Dijk - en de mannen om de individuele tijdrit af te werken. Hiervoor wordt afgereisd naar Stirling, zo'n veertig kilometer ten noorden van Glasgow. Het parcours is grotendeels vlak met hier en daar glooiende stukken.

Namens Nederland staan kersvers Tourwinnares Demi Vollering, Nederlands kampioenen Riejanne Markus en Jos van Emden en Daan Hoole aan de start.

Demi Vollering

Het venijn van het tijdritparcours zit nadrukkelijk in de staart. Na het opnieuw binnenrijden van Stirling loopt de weg in de laatste 800 meter tegen 5,5 procent op naar Stirling Castle. Daarvan is het tweede gedeelte bovendien geplaveid met kasseien.

Vrouwen sluiten zondag af

De wereldkampioenschappen worden zondag 13 augustus afgesloten met de wegwedstrijd voor de vrouwen. Deze start om 13.00 uur en is live te volgen via alle kanalen (NPO1, NPO Radio 1, liveblog en stream).

Ook de vrouwen, die hun wedstrijd aanvangen in Loch Lomond, eindigen met zes rondjes op het lastige WK-parcours in Glasgow.

De binnenkort afzwaaiende Annemiek van Vleuten begint haar laatste WK-wedstrijd als titelverdedigster. Vollering, Lorena Wiebes, Marianne Vos, Riejanne Markus, Mischa Bredewold, Shirin van Anrooij en Loes Adegeest maken de Nederlandse ploeg compleet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl