Vissersboten op Urk
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Urker vissers willen naast vissen ook informatie uit zee halen

De boten van de vissersvloot van Urk moeten informatie uit de zee gaan halen en doorgeven aan de overheid en onderzoekers. Daarvoor pleit de Visserij Coöperatie Urk. Zij stellen voor dat boten in de toekomst beschikken over allerlei sensoren, zodat ze meer uit de zee halen dan enkel vis.

"Het verdienmodel zit 'm niet meer alleen in vissen", zegt Albert Hartman van de coöperatie tegen Omroep Flevoland. "De hoge prijzen van brandstof maken het moeilijk rendabel te zijn. Ook zijn we kort geleden 23 van de in totaal 135 kotters verloren door een saneringsregeling van de overheid. Dat heeft ons aan het denken gezet."

Schepen zouden een black box aan boord kunnen krijgen die de grond en het water detecteren op veiligheid.

Albert Hartman, Visserij Coöperatie Urk

'Het nieuwe vissen', zoals de aanpak wordt genoemd, houdt in dat vissers gaan samenwerken met de overheid, onderzoekers en onderwijs. Nieuwe techniek aan boord van schepen moet informatie uit de zee halen die van waarde kan zijn voor anderen.

"Wij willen bijvoorbeeld graag samenwerken met Defensie. Schepen zouden een black box aan boord kunnen krijgen die de grond en het water detecteren op veiligheid. Zeker met de oorlog in Oekraïne kan dat interessant zijn."

Over een maand licht Hartman de plannen toe aan het ministerie van Defensie.

België loopt voor

De nieuwe koers die de Visserij Coöperatie Urk wil varen is afgeleid van de Belgische aanpak. "In België zijn ze al een stap verder", zegt Hartman. "Daar zijn zo'n veertig schepen al voorzien van sensoren."

De Urker vloot begint deze maand met de bouw van een nieuwe kotter, die allerlei technologie zal bevatten.

Advertentie via Ster.nl