NOS Sport

Jiya (voor Bol) en Burnet Nederlands kampioenen op 200 meter

Jiya (voor Bol) en Burnet Nederlands kampioenen op 200 meter

Tasa Jiya heeft bij de NK atletiek in Breda gedaan waar dit jaar nog niemand in slaagde: Femke Bol verslaan. Op de 200 meter was Jiya in een persoonlijk record van 22,77 sneller dan Bol en ze greep zo haar eerste nationale titel.

In de halve finales van zaterdag was Bol nog ruim sneller geweest dan Jiya: 22,88 om 23,36. Zondag waren de rollen omgedraaid: Jiya was snel weg, hield haar snelheid goed vast en zegevierde met overmacht. Met haar tijd voldeed de 25-jarige atlete aan de WK-limiet.

Voor Bol was de 200 meter een uitstapje, haar specialiteit is de 400 meter horden. Bol gebruikte de NK om haar snelheid wat aan te scherpen.

Bekijk hieronder de reacties van Jiya en Bol na de race.

Het grote doel voor Bol ligt deze zomer in Boedapest. Daar focust Bol op de volle ronde met horden, het nummer waarop ze Europees kampioen is, brons won op de Olympische Spelen in Tokio en zilver op de WK vorig jaar in Eugene.

Bol spurtte in Breda naar het zilver in in 23,05. De Amersfoortse was langzamer dan zaterdag in de halve finales, toen ze haar persoonlijk record op 22,88 zette. Marije van Hunestijn pakte het brons.

Burnet voor Bouju

Bij de mannen greep Taymir Burnet zijn tweede nationale titel op de 200 meter. Op de 100 meter van vrijdag werd de 30-jarige Burnet tweede achter Raphael Bouju, nu verwees hij de 21-jarige Bouju naar het zilver: 20,92 om 21,07.

Naast de nationale titel hoopte Burnet net als Jiya ook de WK-limiet te lopen, mede door een stevige tegenwind slaagde hij daar niet in.

Taymir Burnet op weg naar de zege in Breda

Nadine Broersen legde beslag op de Nederlandse titel op de zevenkamp. De 33-jarige Broersen was er een jaar tussenuit vanwege haar zwangerschap. Ze deed deze zomer al wel wat wedstrijden op losse onderdelen, maar op de titelstrijd in Breda werkte ze voor het eerst weer een volledige zevenkamp af.

Myke van de Wiel nam het zilver in ontvangst. Sophia Mulder behaalde het brons. Anouk Vetter (winnares olympisch- en WK-zilver), Emma Oosterwegel (winnares olympisch brons) en Sofie Dokter ontbraken in Breda op de zevenkamp.

Broersen in actie op de NK in Breda

Nadine Visser was voor de vierde keer in haar carrière Nederlands beste op de 100 meter horden. Visser kwam in 12,88 als eerste over de streep, net voor Maayke Tjin A-Lim, die het zilver pakte in 12,96. Vetter, die op dit onderdeel wel meedeed, behaalde het brons in 13,35.

Tjin A-Lim kwam als favoriete aan de start, want de atlete uit Hoorn is dit seizoen in tijd de snelste Nederlandse. Met haar 12,66 heeft ze zich niet alleen geplaatst voor de WK in Boedapest, maar ook voor de Olympische Spelen van Parijs.

In de finale liet Tjin A-Lim zich toch aftroeven door Visser, die weliswaar een hapering kende in het begin van de race, maar zich herstelde en toch vrij overtuigend naar de titel rende.

Amels springt veel hoger dan concurrentie

Douwe Amels pakte onbedreigd zijn tiende Nederlandse titel hoogspringen. De Europees kampioen indoor had in Breda genoeg aan een hoogte van 2,20 meter. Drie pogingen op 2,24 mislukten.

Douwe Amels

Amels begon aan zijn wedstrijd toen al zijn concurrenten al waren uitgeschakeld. Daan Spanjers behaalde het zilver met een bescheiden hoogte van 2,03, Amels maakte zijn eerste sprong op 2,07.

"Ik krijg wel wat mee van wat de anderen doen, maar ben toch vooral bezig met eigen wedstrijd", zei Amels, die niet helemaal tevreden was over zijn sprongen. "Ik kon mezelf er niet helemaal in kwijt, technisch lukte het net niet. Maar het ging goed genoeg om er vertrouwen uit te putten voor de komende WK in Boedapest."

Liemarvin Bonevacia won voor de zevende keer de nationale titel op de 400 meter. Hij liep in de finale een tijd van 45,62, ruim boven zijn Nederlands record (44,48). Eveline Saalberg kroonde zich tot kampioene op de 400 meter bij de vrouwen. Ze won de finale in 52,20.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl