Femke Bol tijdens de halve finale 200 meter op de tweede dag van het NK atletiek

Bol naar finale 200 meter bij NK atletiek, Peeters pakt goud op 400 meter horden

Femke Bol heeft zich bij de NK atletiek in Breda als snelste geplaatst voor de finale van de 200 meter. Ze zette in de halve finales de klok stil na 22,88 seconden, een persoonlijk record in de buitenlucht, op een afstand die de topatlete maar weinig loopt. Tasa Jiya, specialist op de sprintafstand, noteerde 23,36 en Marije van Hunenstijn 23,42. De finale is zondag.

Bol gebruikt de NK om haar snelheid wat aan te scherpen. Haar specialiteit is de 400 meter horden, het nummer waarop ze Europees kampioen is, brons won op de Olympische Spelen in Tokio en zilver op de WK vorig jaar in Eugene. Haar grote doel is volgende maand de WK in Boedapest.

De Amersfoortse bewees haar vorm vorig weekeinde bij de Diamond League in Londen door haar Europees record aan te scherpen tot 51,45, de derde tijd ooit gelopen. Alleen olympisch kampioene Sydney McLaughlin-Levrone was twee keer sneller. De Amerikaanse heeft met 50,68 seconden het wereldrecord in bezit.

Tweede dag NK Atletiek: Goud voor Clarke, Van Klinken en Peeters

Raphael Bouju en Taymir Burnet, vrijdag de winnaars van respectievelijk goud en zilver op de 100 meter, waren ook de snelste twee in de halve finales van de 200 meter. Burnet kwam in de stromende regen tot 20,99 seconden, Bouju noteerde 21,25.

Peeters pakt goud én kampioenschapsrecord

Bij afwezigheid van Bol pakte Cathelijn Peeters op de 400 meter horden het goud. De 26-jarige atlete won de finale in een tijd van 54,95 en dat was een kampioenschapsrecord. Het is haar vierde nationale titel.

Peeters was een klasse apart; ze had ruim 2,5 seconden voorsprong op Anne van de Wiel, die het zilver pakte in 57,55. De pas 16-jarige Abigail Noruwa liep naar het brons in 58,48.

Cathelijn Peeters pakt goud op 400 meter horden, hét onderdeel van Femke Bol (maar die deed niet mee)

Normaal is de 400 horden het koningsnummer van Bol, die de wereldranglijst aanvoert met 51,45. Europees kampioene Bol is ook topfavoriet voor het goud op de WK volgende maand in Boedapest. De Amersfoortse slaat de 400 meter horden steevast over op de nationale titelstrijd en kiest voor andere nummers.

Peeters profiteerde voor de vierde keer op rij dankbaar van de afwezigheid van Bol. De Dongense maakt dit seizoen een stevige progressie. Ze scherpte haar persoonlijk record onlangs in Madrid aan tot 54,56 seconden en met die tijd heeft ze deelname aan de komende WK in Boedapest én de Olympische Spelen van 2024 in Parijs afgedwongen.

"Ik ben blij met de titel, maar het doel was het kampioenschapsrecord", zei Peeters na de finale. "Ik hoop in Boedapest de halve finales te halen en dan kijken wat dat oplevert. Ik train niet zo vaak samen met Femke, behalve op de trainingskampen in het buitenland. Dan leer ik veel van haar."

Discustitel Van Klinken

Jorinde van Klinken won goud bij het discuswerpen met een afstand van 64,62 meter. Het was haar derde Nederlandse titel op dit onderdeel. Alida van Daalen, de Europees kampioene onder 23, bemachtigde het zilver met een persoonlijk record van 59,93. Het brons was voor Corinne Nugter (53,00).

Van Klinken, die na een succesvol afgeronde studie in de Verenigde Staten is teruggekeerd in Nederland, acht zich kansrijk voor een medaille op de komende WK. Met haar beste seizoensafstand van 67,05 staat ze derde op de wereldranglijst van dit jaar.