Noorwegen overrompelt Filipijnen en plaatst zich met Zwitserland voor achtste finales

WK: samenvatting Noorwegen-Filipijnen (6-0)

Noorwegen en Zwitserland hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal.

De Noren poetsten de tegenvallende resultaten uit de eerste twee duels weg met een 6-0 zege op de Filipijnen, Zwitserland had genoeg aan een doelpuntloos gelijkspel tegen gastland Nieuw-Zeeland.

Noorwegen, nog altijd zonder de geblesseerde sterspeler Ada Hegerberg, schoot uit de startblokken tegen de Filipijnen. Sophie Haug toonde zich met drie goals een waardig vervanger in de spits.

De spits van AS Roma stond vroeg in de wedstrijd tweemaal op de juiste plek bij een hoge voorzet. Haar eerste treffer had enige gelijkenis met de goal van Marco van Basten in de EK-finale van 1988. Elf minuten later liet Haug de Filipijnse keeper opnieuw kansloos, ditmaal met het hoofd.

Om zeker te zijn van kwalificatie voor de volgende ronde moesten de Noren met drie doelpunten verschil winnen. Die marge werd al na iets meer dan een half uur bereikt. Caroline Graham Hansen schoot vanaf bijna dertig meter in de verre hoek binnen.

Eigen goal en rood

Vlak na rust werd het nog pijnlijker voor de Filipijnen. Een eigen doelpunt van Alicia Barker betekende 4-0, Vervolgens verzilverde Guro Reiten zelf een strafschop nadat zij in kansrijke positie onderuit was gehaald.

Een rode kaart maakte de aftocht van de Aziatische nummer 46 op de wereldranglijst compleet. Sofia Harrison, vlak daarvoor ingevallen voor de onfortuinlijke Barker, werd weggestuurd na een onhandige tackle. In overtal scoorde Noorwegen nog eenmaal. Diep in blessuretijd maakte Sophie Haug met haar derde treffer de 6-0.

Gastland naar huis

Zwitserland had aan een gelijkspel genoeg om groepswinnaar te worden.

WK: samenvatting Zwitserland-Nieuw Zeeland (0-0)

Net als in het vorige duel, tegen Noorwegen, hielden de Zwitsers het op 0-0. Eenvoudig was dat niet tegen Nieuw Zeeland. Annalie Longo was in de eerste helft dicht bij een treffer namens het gastland, net als spits Jacqui Hand, die tegen de paal schoot.

Keeper Gaelle Thalmann hield Zwitserland na rust op de been met een redding op de inzet van Malia Steinmetz. Dichterbij kwam Nieuw-Zeeland niet. Zo is het gastland, ondanks de eerste WK-zege in de geschiedenis, na drie wedstrijden uitgeschakeld.