NOS Voetbal

Topland Noorwegen bungelt onderaan bij WK na gelijkspel tegen Zwitserland

WK: samenvatting Zwitserland - Noorwegen (0-0)

Topland Noorwegen moest bij het WK voetbal alles op alles zetten om van Zwitserland te winnen, maar er is niet gescoord in Hamilton: 0-0. Dat betekent dat Zwitserland koploper blijft in groep A en dat Noorwegen onderaan bungelt.

Noorwegen had een verrassende nederlaag tegen Nieuw-Zeeland goed te maken, maar begon met flinke pech aan de wedstrijd. Sterspeler Ada Hegerberg keerde na het volkslied en de teamfoto onverwacht terug naar de catacomben. Een liesblessure zei de teamarts later. Sophie Roman Haug verving haar in de spits.

Van die last-minute switch had Noorwegen meteen last. Het team maakte een wat gehaaste indruk en leverde de bal simpel in bij de Zwitsers.

Cruciaal moment

Gaandeweg wist Noorwegen zich in de stromende regen van Hamilton te herpakken. Roman Haug kreeg na 25 minuten een grote kopkans, maar de bal werd uit het doel gestompt door Gaelle Thalmann, keeper van Real Betis. Een cruciaal moment, waarbij je je afvraagt of de ervaren Hegerberg hem wél in het net had gekopt.

Ada Hegerberg keert vlak voor de aftrap terug naar de kleedkamer.

Zwitserland speelde agressief en was vooral gevaarlijk in de opbouw aan de rechterkant. Het schot uit de draai van Ana-Maria Crnogorcevic - verdediger bij FC Barcelona, maar spits bij Zwitserland - ging maar net naast.

Druk hoog bij de Noren

Elke minuut werd de druk bij Noorwegen, dat op dit WK nog niet tot scoren kwam, groter. Bondscoach Hege Riise bracht in de tweede helft eindelijk Caroline Graham Hansen in, die bij FC Barcelona in de basis staat, maar onder Riise op de bank moest beginnen.

Direct bewees de sterspeler haar nut met gevaarlijke voorzetten, alleen werden ze niet opgepakt door haar mede-spitsen.

In de spannende slotfase haalden de Noren nog een paar riskante acties uit op het gladde, natte zestienmetergebied, maar tot goals leidde het niet. Zo bleef het 0-0 en kon Zwitserland tevreden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl