NOS Nieuws

Wekdienst 29/7: Vakantiedrukte op de weg • Protesten in Israël

Goedemorgen! Er wordt vandaag drukte verwacht op de populaire Europese vakantieroutes en in Israël zijn opnieuw grote protesten aangekondigd tegen de hervormingen bij het Hooggerechtshof.

Eerst het weer: de vroege ochtend start droog met af en toe zonneschijn. Vanuit het westen neemt de bewolking later op de ochtend toe en trekken enkele regen- en onweersbuien over het land. Vooral in het oosten en zuiden is kans op hagel en windstoten. Later vanmiddag klaart het vanuit het westen op. Het wordt 21 tot 23 graden. Vanavond en vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En check hier waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de populaire vakantieroutes in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het ook vandaag weer druk, zegt de ANWB.
  • In Israël zijn er opnieuw protesten tegen de hervormingen bij het Hooggerechtshof. Dit is het 30ste weekend dat er wordt geprotesteerd in het land. Sinds de stemming van afgelopen maandag worden er grotere protesten verwacht, met ook heftiger politieoptreden.
  • In het centrum van Rotterdam wordt de 36e editie van de Zomercarnaval-straatparade gehouden. Er worden honderdduizenden toeschouwers verwacht. De NOS zendt vanavond op NPO1 om 21.21 uur de hoogtepunten uit.
  • Op de WK zwemmen in Japan komen Marrit Steenbergen en Valerie van Roon rond 13.00 uur in actie in de halve finales. Steenbergen pakte deze week verrassend het brons op de 100 meter vrije slag.

Wat heb je gemist?

Rijkswaterstaat en bergingsbedrijven zijn begonnen met de voorbereidingen om het vrachtschip Fremantle Highway te verslepen. Het vaartuig wordt verder naar het oosten gesleept, naar een locatie op 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, meldt Rijkswaterstaat.

De verwachting is dat deze operatie tussen de twaalf en veertien uur gaat duren. Wanneer het verslepen precies begint, hangt af van de rook die nog altijd vrijkomt door de brand op het schip en van de weersomstandigheden.

Rijkswaterstaat benadrukt in een persbericht dat het schip stabiel ligt. Het is nog intact, ook onder de waterlijn, en het schip helt niet over. "Er worden geen directe gevolgen voor de Waddeneilanden en zijn bewoners en natuur verwacht", meldt Rijkswaterstaat.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De dansregels voor het Rotterdamse Zomercarnaval, dat gisteren begon, zorgden deze week voor commotie. Het mag van de organisatie wat minder seksueel getint. De organisatie kreeg daarop kritiek omdat zij bubbling zou willen verbieden, een dansstijl die zij "provocatief en vulgair" noemen.

Het verbod op bubbling leidde tot verbazing in Rotterdam:

Commotie over verbod op 'vulgair' dansen bij Rotterdamse zomercarnaval

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl