NOS SportAangepast

Steenbergen met hakken over sloot naar WK-finale, daverende verrassing Richards

Steenbergen naar WK-finale 200 vrij, weer persoonlijk record voor Van Kooten

Met een tijd van 1.56,49 heeft Marrit Steenbergen zich bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Fukuoka nipt geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. Ze bleef de Tsjechische Barbora Seemanova in de strijd om de achtste tijd met één-honderdste van een seconde voor.

Janna van Kooten (18), die tijdens de series met een persoonlijk record van 1.58,16 de laatste zestien had gehaald, slaagde er niet in een ticket voor de eindstrijd te bemachtigen. Ze klokte met 1.58,12 de vijftiende tijd. Ze tekende wel tot twee maal toe voor een verbetering van haar persoonlijk record.

Ook Caspar Corbeau slaagde er niet in de finale te behalen. Op de 500 school klokte hij 27,21, de tiende tijd.

Steenbergen verklaarde na afloop dat ze zich enigszins bevangen voelde door de spanning, iets dat haar in de ochtenduren ook al tijdens de series parten speelde. Toen bleef ze steken op een tijd van 1.55,56, een tijd waarmee ze zich als zesde zou hebben geplaatst voor de finale.

Mazzeltje

"Dit is een mazzeltje", verzuchtte de 23-jarige Steenbergen na afloop. "Tot 150 meter ging het heel goed. daarna stortte het in."

De Australische Ariarne Titmus tekende in de halve eindstrijd voor de snelste tijd: 1.54,64. De finale staat voor woensdag op het programma.

Dubbel gevoel bij Steenbergen na nipte plaatsing voor WK-finale

Op de openingsdag van de WK baarde Steenbergen opzien met haar splittijd op de 4x100 vrij. Toen klokte ze, met vliegende start, 51,84. Daarmee was ze veruit de snelste van het hele veld. Maandag werd ze zesde op de 200 wissel, een teleurstellend resultaat.

Steenbergen, regerend Europees kampioene op de vier banen borstcrawl, baalt ervan dat ze er tot op heden niet in slaagt een stabiel toernooi te zwemmen in Fukuoka. "Dat maakt dat ik hier rondloop met een dubbel gevoel. Het niveau is er wel degelijk."

"Vooral tijdens het inzwemmen gaat het allemaal super. Tijdens de races laat ik het alleen niet zien. Ik kan zeker een seconde harder zwemmen als het in mijn hoofd goed zit. Ik hoop dat ik iedereen in de finale kan verrassen."

Weer Qin

De 22-jarige Corbeau is een specialist op de 200 meter. Hij is in het Amerikaanse Santa Cruz geboren en traint bij de University of Texas onder leiding van Eddy Reese. In de finale kwam hij er niet aan te pas.

In de ochtenduren klokte hij in de series nog 27,15, waarmee hij zijn persoonlijk record verbeterde.

Caspar Corbeau snelt naar het keerpunt

Met een tijd van 26,20 ging de Chinees Haiyang Qin als snelste naar de eindstrijd, gevolgd door de Italiaan Nicolo Martinenghi (26,74) en de Chinees Jiajun Sun (26,78).

Corbeau had aan vier woorden genoeg om zijn race samen te vatten. "Niet slecht, niet goed." Hij zei vooral uit te kijken naar de 200 meter, de afstand die hem het beste ligt. "Ik ben vol vertrouwen. Het is goed om te merken dat ik hier beter in vorm ben dan een jaar geleden tijdens de WK."

Daverende verrassing

De derde finaledag van de mondiale titelstrijd startte met een daverende verrassing op de 200 vrij. Niet het Roemeense wonderkind David Popovici, maar de Britse WK-debutant Matthew Richards ging met het goud aan de haal.

Britse WK-debutant Richards verslaat wonderkind Popovici op 200 vrij

Popvici, houder van het wereldrecord op de 100 vrij, bleef met een tijd van 1.44,90 steken op de vierde plaats. Richards klokte na vier banen borstcrawl een tijd van 1.44,30.

Opmerkelijk genoeg toonde Richards zich nauwelijks verrast dat hij Popovici ver achter zich had gelaten. "Uiteindelijk zijn we allemaal mens. Niemand is onverslaanbaar. Tijdens een race kan het kwartje alle kanten opvallen. Gelukkig viel het vanavond mijn kant op."

Popovici op zijn beurt legde de schuld volledig bij zichzelf. "Ik heb alles gedaan wat ik kan", klonk het aanvankelijk. Om daar vernietigend aan toe te voegen: "Ik moet alleen beter en meer trainen."

Nummer vijf

Bij de vrouwen liep de 1.500 vrij zoals verwacht uit op een zege voor Katy Ledecky. De Amerikaanse had er een tijd van 15.26,27 voor nodig om haar vijfde wereldtitel op het langste nummer te behalen.

In haar loopbaan verzamelde Ledecky inmiddels twintig gouden WK-medailles. Daarmee hoeft ze alleen haar legendarische landgenoot Michael Phelps, goed voor 26 wereldtitels, voor zich te dulden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl