NOS NieuwsAangepast

Tientallen nieuwe branden Griekenland, evacuaties op Corfu en Evia

Door de aanhoudende hitte en droogte zijn op tal van plaatsen in Griekenland nieuwe bosbranden uitgebroken. Volgens Griekse media zijn gisteren meer dan zestig nieuwe brandhaarden gemeld, van het eiland Corfu in het westen tot Evia in het oosten van het land. Op die eilanden zijn ook mensen geëvacueerd.

Op het eiland Rhodos, waar veel grote bosbranden woeden, zijn inmiddels zo'n 19.000 mensen geëvacueerd. Transavia maakt daar vanavond een tussenstop om tientallen Nederlandse toeristen op te halen. Afgelopen weekend werden enkele honderden Nederlands van het eiland opgehaald.

Swipe door de kaarten om te zien waar nu branden woeden:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Op Corfu woedt een grote brand bij de noordelijke toeristenplaats Nisaki. Zo'n duizend inwoners en vakantiegangers zijn daar met schepen van de kustwacht in veiligheid gebracht.

Sinds zonsopgang proberen hulpdiensten met blusvliegtuigen en -helikopters om de brand onder controle te krijgen.

Dit zijn beelden van de brand op Corfu, vannacht en vanochtend vroeg:

Ook op Corfu branden en evacuaties van toeristen

Op Evia, het op een na grootste eiland van Griekenland, zijn mensen in meerdere dorpen aan de zuidoostkust geëvacueerd. Zij worden opgevangen in de badplaats Karystos. Volgens de lokale gouverneur wakkert de harde wind het vuur aan. De rook zou zo dik zijn dat ademen moeilijk is.

In het noorden van de Peloponnesos bij Aigio woedt inmiddels ook een bosbrand. Daar is de belangrijke doorgaande weg van Athene naar Patras gestremd.

Ook op Rhodos is er nog altijd veel overlast door branden. Tot gisteren zijn daar zeker 19.000 mensen in veiligheid gebracht, onder wie veel toeristen. De blusacties gaan daar onverminderd verder.

Een brandweerman bij een brandhaard in Asklipio, in het midden van Rhodos (foto van vanochtend)

Griekenland gaat al tijden gebukt onder droogte en extreme temperaturen tot ver boven de 40 graden. Vandaag wordt een 'dipje' verwacht, met maxima van zo'n 38 graden. Morgen en woensdag wordt het opnieuw zeer heet; vanaf donderdag koelt het af tot iets boven de 30 graden. Regen is niet in zicht.

Na de evacuaties van zaterdag en zondag proberen op Rhodos veel toeristen weg te komen. Op het vliegveld vroegen we mensen wat ze hadden meegemaakt:

Vluchtende toeristen geholpen door Grieken: 'Ze zijn echt super'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl