Een foto van het defensieministerie van Belarus, waarop te zien zou zijn dat Wagner troepen en Belarussische soldaten met elkaar trainen
NOS Nieuws

Polen verplaatst troepen naar grens met Belarus om aanwezigheid Wagner

Polen verplaatst militaire troepen van het westen naar het oosten van het land. Polen ziet een mogelijke dreiging vanwege de aanwezigheid van huurlingenleger Wagner aan de grens met Belarus. Het land spreekt van een provocatie. Het is nog onduidelijk om hoeveel troepen het gaat.

Huurlingen van Wagner zijn begonnen met oefeningen aan de Poolse grens en zullen optrekken met het leger daar, meldde het Belarussische ministerie van Defensie. Ze zouden zich slechts een paar kilometer van de grens bevinden, en daarmee vlak bij NAVO-gebied trainen.

President Poetin zegt in een reactie dat Rusland zal reageren als Polen "agressie gebruikt tegen Belarus". Ook zegt hij dat Polen zich met deze stap willen mengen in de oorlog in Oekraïne.

Huurlingen volgen Prigozjin

Afgelopen week zouden ruim tweeduizend huurlingen van Wagner in Belarus aangekomen zijn. In totaal moeten zo'n 10.000 huurlingen hun toevlucht krijgen in Belarus, zei een commandant van Wagner.

De locatie van de Wagner-huurlingen in Belarus.

Het was lang onduidelijk of de huurlingen naar Belarus zouden vertrekken in navolging van hun leider Prigozjin, die Rusland al eerder verliet. Na de muiterij van de Wagner-baas werd met president Poetin afgesproken dat hij naar Belarus verhuist, waar bondgenoot Loekasjenko al dertig jaar aan de macht is.

Een tijdlang was het een raadsel waar Prigozjin zich ophield en of hij wel daadwerkelijk in Belarus zou zijn. Eergisteren dook een video op waarin te horen is dat de leider zijn troepen toespreekt, maar waarin hij slecht te zien is.

In de video is te horen dat de leider zijn huurlingen verwelkomt in het land, en verklaart dat ze geen deel meer zullen uitmaken van de oorlog in Oekraïne. Ook zegt hij het Belarussische leger het een na sterkste van de wereld te willen maken en het land te verdedigen als het aangevallen zou worden.

Polen zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, maar verzekert dat de grens vooralsnog veilig is. De Baltische staten vroegen de NAVO eerder al om met de komst van Wagner de grenzen strenger te bewaken.

Eerder deze maand kondigde Polen al aan om duizend troepen naar het oosten van het land te sturen, vlak bij de Belarussische grens. Kort daarna meldde Polen nog dat het 500 politieagenten naar de grens zou sturen. Of deze aantallen ook daadwerkelijk zijn ingezet, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl