De winnaar Manuel Bachoore
NOS NieuwsAangepast

18-jarige Nederlander wint WK voetbalgame FIFA: 'Het kostte zo'n acht uur per dag'

De Nederlander Manuel Bachoore heeft het WK FIFA 2023 gewonnen. De 18-jarige gamer won gisteravond in de Saudische hoofdstad Riyad na een penaltyreeks het wereldkampioenschap. Bachoore heeft een bedrag van 300.000 euro gewonnen met de populaire voetbalgame. De laatste keer dat een Nederlander de FIFA World Cup won, was in 2006.

"Het WK winnen in FIFA is vergelijkbaar met als een voetbalclub de Champions League wint of een land het WK", zegt Bachoore. Het is de hoogst haalbare prijs voor e-sporters die zich met FIFA bezighouden.

"Mijn eerste potje FIFA speelde ik toen ik 4 jaar oud was met mijn broer op de bank", zegt de winnaar. Op zijn veertiende kon de online voetballer op professioneel niveau voor PSV spelen. In de weekenden speelde hij regelmatig FIFA-competities. Uiteindelijk bereikte Bachoore de top. Vorig jaar deed hij ook al mee aan het WK FIFA, maar toen strandde hij in de kwartfinales.

Eindexamen vwo

Bachoore ging het afgelopen jaar tussen het FIFA spelen door ook naar de middelbare school. Hij deed dit jaar eindexamen op het vwo.

"Voor mij was het de taak om die twee dingen te combineren. In de avonden probeerde ik wel een aantal uren FIFA mee te pakken, om op niveau te blijven", vertelt Bachoore. "De FIFA-toernooien waren twee maanden na de eindexamens. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ik ga zo veel mogelijk spelen en zo min mogelijk afgeleid worden. Het kostte wel zo'n acht uur per dag om aan de top te komen en te blijven."

Het toernooi ging de winnaar niet altijd even makkelijk af. Er deed ook een speler mee uit Saudi-Arabië waar Bachoore in de achtste finale tegen speelde. "Voor hem kwamen veel fans naar de wedstrijden kijken om hem toe te juichen en tegenstanders uit te jouwen. Daar moest je mentaal sterk voor zijn om dat soort dingen van je af te zetten. Maar de sfeer was wel mooi."

Sudden death

In de finale moest Bachoore het tegen de Australiër Mark Zakhary opnemen. Een FIFA-wedstrijd bestaat uit twee rondes. De eerste ronde stond Bachoore 2-0 achter. "Dat was voor mij een klap. Ik kwam goed terug op 2-2." De tweede ronde eindigde weer in een gelijkspel met 3-3 waarna penalty's volgden. "Toen moesten we sudden death spelen, scoorde ik en won ik."

Wat Bachoore met zijn prijzengeld gaat doen, weet hij nog niet. "Ik ben nog maar achttien. Ik ga nog geen huis kopen ofzo. Voor nu wil ik gewoon wat normale achttienjarigen willen. Een rijbewijs bijvoorbeeld. Misschien kan ik met het geld in de toekomst nog mooie dingen doen."

Bachoore heeft zichzelf al nieuwe doelen gesteld. "Het maakt niet uit of je profvoetballer wil worden, FIFA-speler of kok. Als je er elke dag tijd aan besteedt en er oprecht beter in wil worden, dan word je wat je wil. Het WK voor clubs en landen en de Champions League zijn mijn volgende doelen om te behalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl