Op de uitlopers van de Mont Blanc heeft Wout Poels de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. De 35-jarige Nederlander demarreerde al vroeg op de voorlaatste klim van de dag, op 12 kilometer van de finish, en kwam solo over de streep in Saint-Gervais Mont-Blanc.
Het is de eerste Nederlandse ritzege deze Tour de France en voor Poels is het zijn eerste etappewinst in de Franse wielerronde.
Tranen
Poels was in tranen na de finish. "Ik heb er altijd van gedroomd en na wat er allemaal is gebeurd de afgelopen vier weken", wees hij op zijn in juni bij een crash overleden Bahrain-ploeggenoot Gino Mäder.
Bekijk hieronder reacties na de etappe.
Stoempend op de steilste stukken van de Côte des Amerands, waar het tussen de 12 en 17 procent omhoog liep, liet Poels medevluchters Wout van Aert en Marc Soler staan. Het drietal was al vroeg in de 179 kilometer lange Alpenrit uit het peloton weggesprongen met een grote groep van 38 vluchters en ging op een kleine 50 kilometer van de streep als trio verder.
Van die drie bleek Poels verreweg de sterkste. Van Aert kwam op ruim twee minuten als tweede over de streep, Mathieu Burgaudeau werd derde.
Geel blijft van Vingegaard
In de strijd om de gele trui weken Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar opnieuw de hele dag niet van elkaars zijde. In de laatste kilometer plaatste Pogacar nog wel een aanval, maar Vingegaard gaf geen krimp. Het verschil tussen de nummers één en twee uit het klassement blijft tien seconden.
Het Mont Blanc-massief vormde het decor voor een nieuw hoofdstuk in het secondenspel tussen de Deense geletruidrager en de Sloveense wittetruidrager. Om de ritwinst ging het al lang niet meer, maar in de pittige laatste zeven kilometer klimmen naar de finish wilde Pogacar ogenschijnlijk nog een aanval plaatsen op het geel.
UAE-ploeggenoot Adam Yates deed het kopwerk, Pogacar zat in het wiel en daarachter bleef Jumbo-Visma-kopman Vingegaard scherp. Maar het was lang wachten op een aanval, tot 950 meter van de finish.
Na weer een pittige etappe vol Alpencols hebben de renners maandag een rustdag. Dinsdag gaat de Tour verder met een stevige individuele klimtijdrit.
4.483 hoogtemeters
Alpendag twee was misschien nog wel zwaarder dan dag één gisteren. In de 179 kilometer van Les Gets les Portes du Soleil naar Saint-Gervais Mont-Blanc werd het peloton 4.483 hoogtemeters (zaterdag 4.281) over gestuurd. Drie keer een berg van de eerste, één van de derde en één van de tweede categorie.
Even op adem komen van de slopende dag die Jumbo-Visma had geforceerd, was niet mogelijk voor de renners. De eerste kilometers legde het peloton af met een snelheid van rond de 55 per uur gemiddeld.
Door dat hoge tempo strandden demarrages van onder andere Mathieu van der Poel (2x) vroegtijdig. Niemand kwam zomaar weg.
Op 125 kilometer sloeg toch een grote groep renners een gaatje. Met daarin Vingegaard-ploegmaat Van Aert, Pogacar-maatje Soler, alsnog Van der Poel en Poels, maar ook mannen als Mattias Skjelmose, Guilio Ciccone en Neilson Powless (voor de strijd om de bergtrui), Julian Alaphilippe, Guillaume Martin, Thibaut Pinot en eerdere ritwinnaars Michael Woods en Ion Izagirre. Geen koekenbakkers.
Valpartij door toeschouwer
Een gat slaan dat de winstkansen vergrootte, lukte de 38 koplopers pas toen het vooraan het peloton helemaal misging. Een onoplettende toeschouwer filmde of nam een foto van het peloton en raakte met zijn uitgestrekte arm het stuur van Sepp Kuss (Jumbo-Visma).
Kuss ging tegen de vlakte, nam in zijn val ploegmaat Nathan van Hooydonck mee, die lang bleef liggen, en het peloton kwam volledig tot stilstand.
Bekijk hier de valpartij en de reactie van Kuss:
Vingegaard en Pogacar bleven wonderwel op de fiets zitten en alle renners konden door, maar Vingegaards superknecht Kuss moest met een gemummificeerde elleboog verder.
Voor de kopgroep was het goed nieuws. Het peloton deed het opvallend rustig aan na de nare crash en het gat met de grote vluchtgroep liep snel op naar 8,5 minuut. Groter dan dat werd het niet.
Op weg naar col de la Forclaz de Montmin (7,2 kilometer à 7,4%, eerste categorie) reden Alaphilippe en Aleksej Loetsenko niet meer dan een minuut weg bij de grote vluchtgroep. Met de col de la Croix Fry (11,4 kilometer à 7,1%, eerste categorie) in aantocht, "een viespeukje" volgens commentator Michael Boogerd, gingen Rui Costa en Marco Haller maar eens op avontuur.
Ciccone in bollentrui
Vlak voor de top van de Croix Fry, ruim 50 kilometer tot de streep, kwam de kamikaze-actie ten einde en kon berggeit Ciccone tien punten oppikken voor in het bergklassement. De Italiaan kwam in punten exact gelijk met bollentruidrager Powless, maar Ciccone mag de trui dinsdag dragen omdat hij als eerste bovenkwam op de zwaarste beklimmingen.
Daarna wilde Marc Soler (UAE) wel wat sneller en kreeg hij vrij snel Van Aert (Jumbo-Visma) achter zich aan. Strijd tussen Jumbo-Visma en UAE dus, maar nog niet tussen de twee klassementsrenners, die zich op ruim zes minuten koest hielden in het peloton. Bij Soler en Van Aert sloten later uit de overgebleven vluchtgroep Poels en Krists Neilands bij.
De vier vluchters werden er gauw drie, toen in de afdaling naar de voorlaatste klim Neilands bij het aanpakken van een bidon van de motor ten val kwam. Daarna kachelde het trio Poels, Van Aert en Soler gestaag naar de Côte des Amerands en de slotklim naar Saint-Gervais Mont-Blanc.
De venijnige Côte des Amerands was nog geen paar honderd meter opgefietst toen Poels zijn beslissende demarrage inzette.