liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Poels soleert op Mont Blanc naar ritzege Tour • Vingegaard en Pogacar samen over finish

liveblog gesloten

Morgen rustdag

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Dinsdag zijn we terug met de zestiende etappe: een tijdrit over 22,4 kilometer van Passy naar Combloux.

Tour de France etappe 16

Vanavond in De Avondetappe

Ruim baan voor de zege van Wout Poels, zo kondigde Dione de Graaff al aan. Bij haar aan tafel in De Avondetappe zitten vanavond Tom Dumoulin, Robert Gesink en atlete Nienke Brinkman.

De Avondetappe is vanavond om 21.20 uur te zien op NPO 1 en via de livestream in de NOS-app en op NOS.nl.

Stand van zaken in het klassement

Toptien algemeen klassement

Kuss zag selfie niet aankomen

Sepp Kuss kwam vandaag hard ten val. Na afloop van de etappe vertelt hij wat er volgens hem gebeurde. "Het werd smaller in het dorp en we probeerden het tempo in het peloton te verlagen. We wilden de kopgroep laten gaan. Ik zat aan de zijkant en jammer genoeg wilde iemand een selfie nemen. Ik zag het niet aankomen."

De toptien van de dag

Deze uitslag zal Poels niet vaak genoeg kunnen zien. Dit is de toptien van de etappe.

De toptien van etappe 15

Poels emotioneel na etappezege

Wout Poels is in tranen als hij zijn verhaal doet over zijn etappezege. "Na alles wat er is gebeurd de afgelopen vier weken", doelt de Nederlander van Bahrain-Victorious op het overlijden van zijn ploeggenoot Gino Mäder.

En voor Poels was het winnen van een Touretappe een jongensdroom. Hij vertelt over vakanties met de camper met zijn ouders en dat ze weleens bij de Tour belandden. "Ik heb nog zo'n petje opgevangen toen. En nu doe ik zelf voor de tiende keer al mee. En dan win je uiteindelijk een rit. Daar droom je van."

Poels in tranen na Tour-ritzege in Alpen: 'Zo veel gebeurd afgelopen weken'

Bekijk hier hoe Poels de rit wint

Poels wint Tour-etappe: hier ook de beelden die niet in de uitzending zaten

Pogacar en Vingegaard bij elkaar

In de laatste meters gaat Vingegaard Pogacar nog even voorbij en komt enkele centimeters voor de Sloveen over de finish. Het verschil in het algemeen klassement blijft dus hetzelfde: tien seconden in het voordeel van Vingegaard.

Pogacar gaat!

Daar is de langverwachte aanval van Tadej Pogacar. Dit keer lukt het de Sloveen niet om Vingegaard los te rijden. De Deen klampt aan en blijft in het wiel van Pogacar zitten.

FINISH | POELS WINT!

Een ijzersterke solo van Wout Poels! De 35-jarige klimmer van Bahrain-Victorious komt als eerste over de eindstreep, die getrokken is op de Mont Blanc, en wint voor het eerst in zijn carrière een Touretappe. Het is voor Nederland ook de eerste ritzege van deze Tour de France.

Nog 2 km | Op weg naar ritzege?

Wout Poels is hard op weg de eerste Nederlandse ritzege te boeken in deze Tour de France. Hij is nog 2 kilometer verwijderd van de eindstreep en ligt 1.17 minuten voor op zijn eerste achtervolger: Wout van Aert.

De groep met favorieten is inmiddels uitgedund tot de drie die we gisteren ook zagen: Adam Yates, Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.

Nog 5 km | Poels geeft geen terrein prijs

Het ziet er heel goed uit voor Wout Poels, die bezig is aan zijn tiende Tour de France maar nog nooit een etappe won. Nu moet hij nog vijf kilometer volhouden en zijn voorsprong blijft stabiel. Wout van Aert komt geen meter dichterbij.

Nog 8 km | Jumbo-Visma maakt tempo

Wout van Aert moest even lossen bij Marc Soler, maar de Belg komt toch weer terug bij de Spanjaard van UAE. In het al flink uitgedunde peloton maakt Jumbo-Visma tempo. Is Vingegaard nog wat van plan op de slotklim?

Nog 10 km | Poels lost Van Aert

We zijn pas net begonnen aan de klim en Wout Poels gaat er al vandoor. Wout van Aert en Marc Soler kunnen hem niet volgen.

Nog 17 km | Kopgroep loopt uit

De kopgroep met Wout Poels, Wout van Aert en Marc Soler loopt uit op de achtervolgers. Het gat is nu 1.15 minuten. De laatste twee beklimmingen, met finish op de Mont Blanc, naderen nu snel.

Wout Poels

Nog 33 km | Neilands tegen een muurtje

In de afdaling gaat het mis voor Krists Neilands. Hij knalt tegen een muurtje en ligt op de grond. De Let, die vaak in de aanval rijdt deze Tour, was onderdeel van de kopgroep met Van Aert, Poels en Soler.

Op de beelden is te zien dat Neilands in een bocht een bidon probeert aan te pakken van een motard. Hij grijpt mis en verliest daardoor zijn evenwicht.

Krists Neilands

Ondertussen in Nederland...

Een blije Bas Tietema. De wielrenner en mede-eigenaar van TDT-Unibet kondigt aan dat de Nederlandse wielerploeg zich volgend jaar presenteert als pro-continentale ploeg.

TDT-Unibet is bijna pro-continentale wielerploeg: 'Heel snel gegaan'

Nog 43 km | Van Aert wederom sterk

Op de top van de volgende klim pakt Marc Soler de meeste bergpunten. De Spanjaard van UAE sprint weg uit de kopgroep en wordt niet meer bijgehaald voor de top. Wout van Aert toont achter Soler maar weer eens zijn spierballen. Hij rijdt hard weg bij de achtervolgende groep, maar het is niet genoeg om bij Soler te komen.

Van Aert krijgt onder anderen Wout Poels met zich mee.

Marc Soler

Nog 54 km | Ciccone als eerste boven

Missie geslaagd voor Lidl-Trek: Ciccone is als eerste boven en komt in punten gelijk met Powless in het bergklassement. Powless zit niet meer in de voorste groep.

Nog 55 km | Ook Costa ingelopen

Mattias Skjelmose rijdt het gat met koploper Rui Costa dicht. Dat doet hij voor zijn ploeggenoot Giulio Ciccone, die punten wil pakken voor de bolletjestrui. In de kopgroep zit nog Wout Poels. Mathieu van der Poel moest de groep bergop laten gaan.

Het peloton wordt aangevoerd door Dylan van Baarle en de Nederlander van Jumbo-Visma voert het tempo weer wat op.

Rui Costa

Nog 58 km | Haller kan Costa niet bijhouden

Marco Haller is duidelijk de mindere klimmer van de twee en moet Rui Costa dus laten gaan. Snel daarna wordt de Oostenrijker ingelopen door de achtervolgers. Costa heeft een goed tempo te pakken en heeft nu een voorsprong van 40 seconden.

Nog 61 km | Costa sluit aan

Rui Costa sluit aan bij Marco Haller. Met z'n tweeën rijden ze nu een halve minuut voor de achtervolgende groep uit.

Nog 63 km | Costa in achtervolging

Exact tien jaar geleden won Rui Costa een Touretappe en nu probeert hij dat kunstje te herhalen. De 36-jarige Portugees gaat in de achtervolging op de solerende Haller.

Nog 71 km | Haller solo

Op weg naar de tweede klim van de dag besluit Marco Haller de kopgroep te verlaten en er in zijn eentje vandoor te gaan. Het lijkt wat ambitieus van de Oostenrijker om de resterende zeventig kilometer solo af te willen leggen, maar voorlopig heeft hij wel een voorsprong van een halve minuut.

Nog 79 km | Stuur gebroken

Wat is daar gebeurd? Bryan Coquard reed al wat ongemakkelijk in de afdaling en nu is duidelijk waarom. De Fransman staat in de berm met een gebroken stuur.

Gebroken stuur

Nog 84 km | Achtervolgers sluiten aan

Heel lang reden Lutsenko en Alaphilippe een halve minuut voor de achtervolgers uit, maar nu hebben ze toch echt weer gezelschap gekregen van de grote groep. 8,5 minuut daarachter rijdt het peloton.

Nog 92 km | Sprint om de bergpunten

Lutsenko en Alaphilippe maken er geen strijd van op de top van de eerste klim en rijden gewoon achter elkaar over de top, maar in de achtervolgende groep is er wel een strijd zichtbaar om de bolletjestrui. Giulio Ciccone en Neilson Powless zijn de twee die ervoor willen sprinten. Ciccone wint, maar Powless is weer virtueel leider in het bergklassement.

Nog 97 km | Alaphilipe blijft in wiel Lutsenko

Alaphilippe heeft wat moeite het wiel van Lutsenko te houden op de eerste klim van de dag: de Col de la Forclaz de Montmin van de eerste categorie. De Fransman lijkt op zijn limiet te zitten en neemt de kop niet over van zijn medevluchter. De twee rijden nog een halve minuut voor de grote groep achtervolgers uit.

Nog 109 km | Grote groep achtervolgers

De voorsprong is in korte tijd behoorlijk groot geworden. Lutsenko en Alaphilippe rijden nu ruim 5,5 minuut voor het peloton uit. 35 seconden achter het tweetal bevindt zich een gigantische groep achtervolgers met liefst 35 renners. In die groep onder anderen: Poels, Van der Poel en Van Aert.

Poels vertelde voor de start al te hopen op een kans in de vlucht.

Poels hoopt op nieuwe kans vandaag: 'Gisteren kregen we geen ruimte van Jumbo-Visma'

Zo zag de valpartij eruit

Tik van toeschouwer zorgt voor valpartij en opstopping in Tourpeloton

Nog 119 km | Goed nieuws voor de koplopers

De valpartij heeft ervoor gezorgd dat het peloton het even rustiger aan doet en dat is voor de koplopers goed nieuws. Zij zijn gevlogen en hebben nu een voorsprong van bijna twee minuten.

Nog 125 km | Valpartij

Terwijl de strijd om de vlucht van de dag in volle gang is, zien we een massale valpartij in het peloton. Sepp Kuss gaat onderuit na een touché met een toeschouwer en achter hem vallen er vervolgens meer. Ook zijn ploeggenoot van Jumbo-Visma Nathan van Hooydonck gaat onderuit. Verder zien we onder anderen Biniam Girmay en Egan Bernal zien erbij liggen.

Nog 136 km | Tweetal voorop

Ook Wout van Aert springt naar de kopgroep en dan volgen er meer. De kopgroep dijt uit tot 25 man. Ook Van der Poel zit weer mee.

Alaphilippe en Lutsenko vinden de groep te groot en gaan er met z'n tweeën vandoor.

Nog 145 km | Achtervolgers komen bij Politt

Julian Alaphilippe, Aurélien Paret-Peintre en Alexey Lutsenko zijn aangesloten bij Nils Politt. Maar het peloton is het er nog niet helemaal mee eens. Het gat is nog maar vijftien seconden.

Nog 148 km | Politt solo

Nils Politt is de volgende aanvaller, maar het duurt heel lang voordat er wat renners achteraan springen. Julian Alaphilippe, Aurélien Paret-Peintre en Alexey Lutsenko zien wel wat in de vlucht van Politt.

Nog 151 km | Groep-Van der Poel teruggepakt

Ook bij zijn tweede poging krijt Van der Poel niet de zegen van het peloton. Lidl-Trek had geen mannetje mee en dichtte het gat.

Nog 158 km | Weer Van der Poel

Opnieuw probeert Van der Poel weg te springen. Dit keer krijgt hij gezelschap van acht man. Groot is het gat nog niet: elf seconden.

De breuk in het peloton is inmiddels weer ongedaan gemaakt.

Nog 167 km | Breuk in het peloton

Het gaat hard in de eerste kilometers met een gemiddelde van rond de 55 kilometer per uur. Dat zorgt voor een breuk in het peloton. Een grote groep is eraf gereden en rijdt op een halve minuut achterstand.

Breuk in het peloton

Nog 173 km | Van der Poel heeft er zin in

De eerste aanvaller van de dag is Mathieu van der Poel. Het peloton wil zich nog niet zo snel gewonnen geven, dus Van der Poel wordt weer teruggepakt. Ook een poging van de Luxemburger Kevin Geniets loopt op niets uit.

Départ réel | Gapende Pogacar

Tadej Pogacar moet nog even wakker worden, maar het officiële startsein is inmiddels gegeven. Nog 179 kilometer te gaan, voordat de renners mogen bijkomen op de tweede rustdag van deze Tour.

Pogacar gaapt

Van Aert kijkt vol bewondering naar strijd 'Vingi' vs. 'Pogi'

Wout van Aert is "voor zover dat kan wel hersteld" van de zware etappe van gisteren. Hoe Vingegaard en Pogacar continu dat hoge niveau vasthouden? "Geen idee", lacht de Belg. "Dit is natuurlijk hét moment van het jaar voor Jonas en Pogacar. Boven fysieke kwaliteiten zijn ze ook mentaal abnormaal sterk."

Van Aert over Vingegaard en Pogacar: 'Ook mentaal abnormaal sterk'

Départ fictif | On y va

Daar gaan we! Het peloton zit weer op de fiets voor de vijftiende etappe van de Tour de France met finish op de Mont Blanc. Over ongeveer een kwartiertje is de officiële start.

Eenkhoorn kent de finish van vandaag al

Pascal Eenkhoorn is beter te spreken over de overnachting. Hij slaapt met zijn ploeg honderd meter van de eindstreep van vandaag en heeft dus al kunnen verkennen.

Eenkhoorn heeft etappe naar Mont Blanc al verkend: 'Slapen 100 meter van de finish'

Teunissen kritisch op hotel

Mike Teunissen zit na de massale valpartij van gisteren onder de schaafwonden. "Maar de grootste knak kreeg ik 's avonds na een busreis van twee uur op een of andere driesterrenkamer van twee bij twee. Ik kon m'n koffer niet eens openklappen. Het was 40 graden, geen airco. Toen kreeg ik het even moeilijk."

"Ik wil me zeker niet gaan vergelijken met Champions League-voetballers", gaat de sprintaantrekker van Intermarché-Circus-Wanty verder. "Maar het is ongelooflijk. Dit is een van de grootste sportevenementen van de wereld. Kijk naar wat voor plekken ze ons sturen. Tennissers van Wimbledon of voetballers in de Champions League: als die ooit op deze plekken terechtkomen, draaien ze rechtstreeks om."

Teunissen: "Maar dat is ook wielrennen. Ik kan op m'n kop gaan staan, maar dat gaat nooit veranderen. Het is gewoon accepteren en een slaappil erin gooien." En dan heeft de ploeg van Teunissen het ook nog eens niet getroffen met deze 'slechte loting'. Ze slapen drie, vier nachten in hetzelfde hotel. "De Franse ploegen hebben nooit een slechte loting", sluit Teunissen af.

Teunissen onder de schaafwonden: 'Grootste klap kwam op hotelkamer van 2 bij 2'

Ploegleider De Jongh fietst in alle vroegte zijn rondjes

Als iedereen nog slaapt, zit Steven de Jongh, ploegleider van Lidl-Trek, op de fiets. Om zijn hoofd leeg te maken en soms om de start te verkennen.

Ploegleider De Jongh ontsnapt elke ochtend aan gekte van de Tour

'Grote flop'

Het gesprek van de avond ging vooral over de motoren die een aanval van Pogacar verhinderden en de vele toeschouwers op de laatste beklimming van de dag, de Joux Plane. "Een grote flop van de organisatie", noemde analist Tom Dumoulin het.

"Ze zaten heel dichtbij, misschien wel te dichtbij", zei Vingegaard over de motoren. En of het de koers beïnvloedde? "Hij viel aan, maar kon niet aanvallen. Ja dus."

Nog even terug naar gisteren...

Toen er weer een nieuw hoofdstuk werd toegevoegd aan de strijd tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. Pogacar viel aan, Vingegaard kwam terug, Pogacar viel nog eens aan, maar werd toen gehinderd door motoren van de organisatie.

Nog eens zien hoe dat eruit zag? Dat kan in de samenvatting van etappe 14:

Samenvatting etappe 14: Rodriguez profiteert van surplace Vingegaard en Pogacar

Bienvenue de Les Gets

Goedemorgen en welkom vanuit Les Gets, waar het peloton straks vertrekt voor de vijftiende etappe van de Tour de France.

De renners die het in de voorgaande dagen al zwaar hadden of gevallen zijn (en dat waren er nogal wat) zullen niet uitkijken naar de rit van vandaag. De vijftiende etappe van Les Gets naar Saint-Gervais is namelijk allesbehalve vlak: nog meer op en af in de Alpen.

Met de rustdag van maandag in het verschiet kunnen de rasklimmers hun geluk op. Vijf gecategoriseerde klimmen in een etappe van 179 kilometer met finish op de Mont Blanc.

Tour de France etappe 15