Rutte bij de eerste ontmoeting over een migratieakkoord met Tunesië
NOS NieuwsAangepast

Rutte weer naar Tunesië met Meloni en Von der Leyen voor migratiedeal

Demissionair premier Rutte brengt zondag samen met de Italiaanse premier Meloni en voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen opnieuw een bezoek aan Tunesië in verband met de migratiedeal die de EU met dat land wil sluiten.

Zij ontmoeten daar in de hoofdstad Tunis wederom president Kais Saied. Afgelopen juni werden de eerste stappen gezet naar een migratiedeal. De EU beloofde toen grote investeringen te doen. In ruil daarvoor moet Tunesië zich inzetten voor betere grensbewaking en mensensmokkel aanpakken.

Op lange termijn kan het Noord-Afrikaanse land 900 miljoen euro aan financiële steun krijgen, nu krijgt het al 150 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor investeringen in handel en energie zodat de Tunesische economie verbetert.

Tunesië zou met een akkoord ook 100 miljoen euro krijgen voor grensbewaking, reddingsoperaties en de terugkeer van migranten. Rutte, Meloni en Von der Leyen hadden gehoopt bij de eerste ontmoeting met Saied overeenstemming te bereiken, vóór de EU-top van eind juni, maar dat lukte niet.

Tunesië is het belangrijkste doorreisland voor mensen die naar Europa willen, mede vanwege de gunstige ligging. De helft van de migranten die dit jaar in Italië aan land kwamen, was via Tunesië gereisd.

Na afloop van het eerste bezoek zei Rutte dat de EU-leiders en de Tunesische president Saied "uitstekende gesprekken" met elkaar hadden gehad, maar tot een definitief akkoord was het niet gekomen. Dit weekend gaan die gesprekken verder.

Demissionair premier Rutte wilde op zijn wekelijkse persconferentie nog niet vooruitlopen op de uitkomst van het overleg: "Het is goed om te kijken hoe ver we kunnen komen. Als we geen voortgang zouden zien, zouden we er niet heen gaan."

Rutte zei er niet zeker van te zijn dat het tot een akkoord komt en kon evenmin zeggen waar het precies op hangt. "Het zijn precaire processen, dus ik kan dat niet zeggen. We denken wel dat er reden is om te gaan", aldus Rutte.

In deze korte explainer leggen we uit waarom de discussie over migratie binnen de EU nog altijd doorgaat:

Waarom discussie over migratie in de EU nog altijd doorgaat

Ondertussen uiten familieleden van Tunesische oppositiepolitici hun zorgen over een eventueel migratieakkoord. Ze noemen de deal onverantwoordelijk, ondoordacht en contraproductief.

"Europa beloont de dictator die de problemen heeft veroorzaakt en toont zich niet trouw aan waarden als mensenrechten en vrijheid, waar Europa altijd de mond van vol heeft', zei Yusra Ghannouchi tegenover de NOS eind juni.

Ghannouchi is de dochter van de opgesloten oppositieleider en oud-parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi. Ze hield toen samen met andere familieleden van oppositiepolitici bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en pleidooi om hun land nauwlettend in de gaten te houden.

'Europa zou bezorgd moeten zijn'

Volgens de familieleden wordt met een migratiedeal voor honderden miljoenen euro's in de eerste plaats legitimiteit gegeven aan de regering-Saied en wordt met veel geld een autocraat in het zadel gehouden, onder wie juist meer migranten per boot de Middellandse Zee probeerden over te steken.

Ghannouchi: "Europa zou bezorgd moeten zijn. Kais Saied is geen betrouwbare, rationele speler waar Europa op kan bouwen. De ene dag zegt hij het ene tegen Europese leiders, de volgende dag ontkent hij het weer tegenover Tunesische media."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl