Bij Daniel Ricciardo is de lach nooit ver weg.
NOS Sport

Met Ricciardo heeft Formule 1 z'n lachebek terug, moet Pérez zich zorgen maken?

De lachebek van de Formule 1 is terug. AlphaTauri heeft Nyck de Vries - een coureur met dit seizoen 10 grands prix en 0 punten - ingeruild voor een rijder met 232 starts, 8 grandprixzeges, 32 podiumplekken en 3 polepositions op zak: Daniel Ricciardo.

Hij was eigenlijk al een beetje vergeten. Dat Red Bull Racing de 34-jarige Australiër begin van dit seizoen als derde coureur had aangesteld, leek toch vooral bedoeld om de druk erop te houden bij Sergio Pérez, de Mexicaanse teamgenoot van Max Verstappen. En voor de sfeer kun je de goedlachse Ricciardo er ook prima bij hebben.

Hilarische filmpjes

Sociale media staan vol met hilarische filmpjes met hem in de hoofdrol. Beroemd is Ricciardo's 'shoey': het op het podium volgieten van zijn bezwete raceschoen met champagne en die in één teug leegdrinken.

Eerder dit seizoen, bij de GP van Melbourne, verscheen Daniel Ricciardo voor de NOS-camera. Toen nog als testrijder van Red Bull dus.

Ricciardo allesbehalve gestopt: 'Alonso is voorbeeld'

Maar dat Ricciardo al na tien races dit seizoen op huurbasis (Red Bull leent hem uit aan kleine broertje AlphaTauri) zijn rentree maakt in de koningsklasse van de autosport, is toch opmerkelijk. Topadviseur Helmut Marko had ook een van zijn Red Bull-juniors kunnen promoveren, zoals Liam Lawson (die uitkomt in de Japanse Superformula) of Honda-protegé Ayumu Iwasa (die racet in de Formule 2).

Wat wellicht alsnog gebeurt, als Ricciardo onverhoopt later dit seizoen opnieuw de teamgenoot van Verstappen wordt bij Red Bull Racing. Pérez heeft nu al vijf grands prix op rij de derde kwalificatiesessie niet gehaald en loopt inmiddels 99 punten achter op zijn Nederlandse teamgenoot.

Pieken en dalen

De raceloopbaan van Ricciardo is er tot nu toe een met pieken en dalen. Zijn route naar succes loopt net als die van veel andere Australische coureurs via Europa. Als 19-jarige verovert hij in 2008 de titel in de Formule Renault 2.0 en een jaar later met Carlin het kampioenschap in de Britse Formule 3.

Debuteren in de Formule 1 doet hij bij het nietige Hispania Racing Team in 2011, maar het seizoen erop treedt hij bij Scuderia Toro Rosso (nu AlphaTauri) voor het eerst toe tot de rangen van Red Bull.

Daniel Ricciardo in zijn rol als reserverijder van Red Bull Racing.

Zijn eerste grandprixzege boekt de Australiër twee jaar later bij het grote Red Bull Racing als teamgenoot van Sebastian Vettel, in de Grote Prijs van Canada van 2014.

Als Vettel in 2015 vertrekt naar Ferrari lijkt Ricciardo het rijk voor zich alleen te hebben bij Red Bull Racing. Hij bezorgt teambaas Christian Horner in vijf seizoenen zeven overwinningen, maar die heeft dan al zijn volgende troefkaart getrokken: Max Verstappen.

De jonge Nederlander overvleugelt in no time Ricciardo, die een illusie armer een nieuwe uitdaging zoekt bij Renault. Vanaf dat moment gaat het langzaam steeds verder bergafwaarts met zijn Formule 1-carrière. Al leeft Ricciardo in zijn eerste seizoen bij McLaren, zijn volgende werkgever, nog eenmaal op. Dat doet hij met de overwinning in de Grand Prix van Italië, mede dankzij een botsing tussen kemphanen Verstappen en Lewis Hamilton. Het is de laatste keer dat Ricciardo op het podium staat.

Noodgedwongen sabbatical

Na in 2022 bij McLaren tweede viool te hebben gespeeld achter zijn elf jaar jongere Britse teamgenoot Lando Norris, kondigt Ricciardo aan een sabbatical te nemen. Noodgedwongen, want McLaren wil niet met hem door, ook al heeft de Australiër nog een jaar van zijn contract te gaan.

McLaren gaat helemaal voor een andere Aussie: de pas 22-jarige Formule 2-kampioen Oscar Piastri, die afgelopen weekeinde op Silverstone net naast het podium greep.

Ricciardo dolt wat met McLaren-teamgenoot Lando Norris.

Om de racebatterij weer op te laden deed Ricciardo afgelopen dinsdag een bandentest voor Pirelli met de Red Bull RB19. Horner is zeer blij dat de Australiër weer een vaste plaats heeft op de grid. "Goed om te zien dat Daniel in vorm is. Ondanks het feit dat hij een tijdje weg is geweest van het racen en dat hij de resultaten van de simulatorsessies ook op het asfalt kon laten zien", aldus Horner.

"Zijn rondetijden tijdens de bandentest waren extreem competitief. Het was een indrukwekkend optreden en we kunnen niet wachten op wat Daniel de rest van het seizoen zal laten zien als hij uitgeleend is aan AlphaTauri."

Het stoeltje van Pérez

Ricciardo krijgt nu twaalf races de tijd om Red Bull te tonen dat hij het racen nog niet is verleerd. Aan te nemen valt dat Ricciardo deze handschoen niet oppakt om wat mee te hobbelen in de AT04. Toen hij akkoord ging met deze transfer halverwege het seizoen, had de Australiër vast een groter doel in zijn achterhoofd: het stoeltje van Pérez. Dat is pas echt lachen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl