NOS NieuwsAangepast

Vulkaan uitgebarsten in IJsland, lava over breedte van honderden meters uitgespuwd

In IJsland is voor het derde jaar op rij een vulkaan uitgebarsten. De uitbarsting is opnieuw in het zuidwesten van het land, in onbewoond gebied in een vallei zo'n 30 kilometer van de hoofdstad Reykjavik.

Gemiddeld is er in IJsland elke vier à vijf jaar een vulkaanuitbarsting. Het land ligt op een vulkanische hotspot in de noordelijke Atlantische Oceaan.

De vulkaan Fagradalsfjall spuwt sinds gistermiddag lava, maar geen aswolken, meldt de meteorologische dienst van IJsland. Gevolgen voor het vliegverkeer zijn er niet. Wel zijn er dichte rookwolken, veroorzaakt door de gloeiende lava.

De lava wordt over een breedte van 200 meter uitgespuwd "als een reeks fonteinen" op de flanken van de berg, zegt de dienst, maar afgewacht moet worden hoe het zich ontwikkelt. Het is vooralsnog een kleine uitbarsting.

De Fagradalsfjall is geen klassieke kegelvormige berg met een gat erin. De lava komt uit een 900 meter lange spleet in de aarde. Deze vorm leidt meestal niet tot grote aswolken.

De scheur waar lava uit spuwt:

Lava spuwt uit 900 meter lange scheur in IJsland

Er werd al rekening gehouden met de uitbarsting, omdat er duizenden lichte aardbevingen waren geregistreerd in het gebied, met een piek van 5,2 op zondagavond.

De twee eerdere uitbarstingen in de omgeving leidden niet tot schade of overlast. In 2021 hield de lavastroom enkele maanden aan. De spectaculaire beelden trokken honderdduizenden mensen.

Gevaarlijke gassen

Nieuwsgierigen worden nu gewaarschuwd niet te gaan kijken, omdat er giftige gassen vrijkomen. Ook werden inwoners tot aan Reykjavik gewaarschuwd om afgelopen nacht hun ramen dicht te houden en de airconditioning uit te zetten.

"We kunnen niet genoeg waarschuwen om weg te blijven uit het gebied. En als je er bent: vertrek onmiddellijk. We hopen dat mensen luisteren", zegt de IJslandse crisisdienst.

In 2010 was de laatste grote uitbarsting in IJsland, toen de vulkaan Eyjafjallajökull grote aswolken spuwde. Dat leidde tot een dagenlange chaos in het internationale vliegverkeer. Meer dan 100.000 vluchten bleven aan de grond en vele miljoenen passagiers strandden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl