NOS NieuwsAangepast

Vulkaanuitbarsting op IJsland na weken van aardschokken

In het zuidwesten van IJsland is de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. De uitbarsting komt niet onverwacht; de aarde was de afgelopen tijd erg onrustig in het gebied. In drie weken tijd werden meer dan 50.000 aardschokken gemeten.

Voorlopig lijkt het om een kleine uitbarsting te gaan. Er stroomt lava uit een spleet in de aarde van zo'n 500 meter. Het meteorologisch instituut van IJsland (IMO) zegt dat de uitbarsting geen direct gevaar voor omwonenden en de infrastructuur vormt.

Bewoners van het schiereiland Reykjanes is gevraagd om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden, omdat er giftige gassen kunnen vrijkomen.

De veiligheidsautoriteiten in IJsland hebben mensen opgeroepen om niet naar de vulkaan toe te gaan, omdat ze dan de hulpdiensten voor de voeten kunnen lopen. Een team van wetenschappers doet onderzoek naar de uitbarsting.

Ondanks die oproep trekt de lavastroom veel bekijks. "Iedereen stapt in zijn auto om deze kant op te komen", zegt een vrouw die acht kilometer verderop in het dorp Grindavik woont.

Op helikopterbeelden is te zien hoe de vulkaan vannacht lava spuwde:

Vulkaan barst uit in IJsland

De internationale luchthaven van Reykjavik is niet gesloten voor vliegverkeer. Maar vliegmaatschappijen mochten wel zelf beslissen of ze over het gebied wilden vliegen, zegt een woordvoerder van IMO.

Een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 leidde tot een grote verstoring van het vliegverkeer, omdat de vulkaan veel as en rook in de atmosfeer spuwde. Deskundigen verwachten dat dit keer vooral lava uit de grond zal komen en het met de overlast voor het vliegverkeer zal meevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl