EU-commissaris Didier Reynders
NOS NieuwsAangepast

EU akkoord met export persoonlijke data burgers naar de VS

De EU stemt in met een nieuwe regeling voor het versturen van persoonlijke data van Europese burgers naar de VS door onder meer socialemediabedrijven. Dit zogenoemde EU-US Data Privacy Framework biedt voldoende bescherming tegen onder meer spionage door Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus de EU, en is vergelijkbaar met de beschermingsmaatregelen die binnen de EU van kracht zijn.

Het betekent onder meer dat persoonsgegevens gewist moeten worden wanneer die niet langer nodig zijn. Volgens het verdrag moet de toegang die de VS heeft tot burgers uit de EU "beperkt zijn tot wat noodzakelijk en evenredig is om de nationale veiligheid te beschermen". Wat dat concreet voor de consument betekent is nog niet geheel duidelijk. De EU stelt dat burgers bij mogelijk misbruik kunnen aankloppen bij onder meer het onlangs opgerichte Data Protection Review Court (DPRC).

"Persoonlijke data kunnen nu ongehinderd en veilig van de EU naar de VS worden verstuurd, zonder verdere voorwaarden of toestemmingen", zei EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders. Volgens hem worden hiermee "de rechten van het individu beschermd".

Boete

Brussel en Washington lagen lang met elkaar overhoop over de strengere privacybeschermingsregels in de EU. Overtreding van deze regels kwam techgigant Meta in mei op een boete van 1,2 miljard euro te staan. Het bedrijf had onder meer gebruikersgegevens ongeoorloofd gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Een Luxemburgse toezichthouder veroordeelde Amazon in 2021 tot een boete van 746 miljoen euro.

Zonder op de details in te gaan, zegt ook president Biden, net als zijn EU-collega's blij te zijn met de nieuwe regeling. "Dit besluit is een gezamenlijke verplichting tot sterke privacybescherming en zal grotere economische kansen creëren voor landen en bedrijven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan."

De Oostenrijkse privacystichting NOYB, die opkomt voor de digitale rechten van EU-burgers, is een stuk minder enthousiast. "Nog altijd hebben de Verenigde Staten het standpunt dat alleen mensen uit hun land het waard zijn om grondwettelijk beschermd te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl