Het kantoor van Amazon in Luxemburg
NOS NieuwsAangepast

746 miljoen euro boete voor Amazon van Luxemburgse privacywaakhond

Amazon heeft deze maand een boete van 746 miljoen euro gekregen van de Luxemburgse privacytoezichthouder (CNPD). Volgens de waakhond heeft de techgigant persoonlijke data verwerkt op een manier die in strijd met de Europese privacywetgeving. Het gaat om de hoogste privacyboete ooit in de EU.

Een en ander blijkt uit een financieel document (.pdf) dat Amazon de dag na bekendmaking van zijn kwartaalcijfers heeft ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder. Een woordvoerder van de CNPD heeft het besluit bevestigd, maar kan vanwege beroepsgeheim verder niet reageren.

Het Europese hoofdkantoor van de webwinkel is in Luxemburg gevestigd, om die reden is de toezichthouder daar belast met het dossier.

'Geen datalek'

In het document zegt Amazon dat dit besluit "ongegrond" is en dat het zich zal verweren. Meer informatie over de zaak geeft Amazon niet. Het betreft één alinea in een document van 45 pagina's.

In verklaring zegt een woordvoerder dat er geen datalek is geweest en dat er geen data van klanten in handen zijn gekomen van een andere partij. Het bedrijf is van plan in beroep te gaan.

Volgens persbureau Bloomberg is de boete het resultaat van een klacht die de Franse organisatie La Quadrature du Net, die opkomt voor digitale rechten, drie jaar geleden namens die 10.000 mensen heeft ingediend. Die klacht ging over het feit dat Amazon gepersonaliseerde advertenties plaatst zonder toestemming van gebruikers.

Eerder waren er ook klachten van oud-medewerkers tegenover website Politico Europe over de beveiliging van persoonlijke data door het bedrijf. Die zaak lijkt hier los van te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl