Bijna twintig techplatforms vallen onder strengere regels Europese Unie
Negentien platforms, waaronder Wikipedia, Booking en TikTok, gaan onder extra strenge regels van de nieuwe Digitale Dienstenwet vallen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Zij worden gezien als 'zeer grote online platforms'.
Daardoor moeten zij bijvoorbeeld maatregelen nemen om minderjarigen te beschermen tegen inhoud "die hun lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling kan aantasten". Bij een crisis of een natuurramp moeten ze daarnaast snel op verzoek hun algoritmes kunnen aanpassen.
Het betekent verder dat deze platforms extra risicobeheer moeten doen en onafhankelijke onderzoeken moeten laten uitvoeren. Daarnaast moeten ze hun data delen met overheden en onderzoekers, en een gedragscode opstellen.
Ook AliExpress, Amazon, Apples App Store, Bing, Facebook, meerdere Google-platforms, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Twitter, Wikipedia, YouTube en Zalando komen onder deze nieuwe regels te vallen.
Extra verantwoordelijkheid
"Grote bedrijven, hebben een grote verantwoordelijkheid", zegt Eurocommissaris Thierry Breton. Volgens de Digitale Dienstenwet hebben deze online platforms zoveel invloed op het systeem, dat ze een extra verantwoordelijkheid hebben om het internet veiliger te maken.
Bedrijven die meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de Europese Unie hebben, dat is zo'n 10 procent van de bevolking, kunnen onder de strengere regels komen te vallen. De Commissie maakt mogelijk komende weken nog enkele namen bekend.
Als de bedrijven de regels niet opvolgen, kunnen ze een boete krijgen tot 6 procent van de jaaromzet. Afhankelijk van het bedrijf kan het dus gaan om honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's. Als ze de regels vaker overtreden, kan er uiteindelijk besloten worden dat ze geen zaken meer mogen doen in de Europese Unie.