Wagner-leider Prigozjin op de dag van de muiterij, in Rostov
NOS NieuwsAangepast

Kremlin: Poetin ontmoette Wagnerbaas vijf dagen na opstand

De baas van het Russische Wagner-huurlingenleger Jevgeni Prigozjin heeft een paar dagen na zijn muiterij een ontmoeting gehad met president Poetin. Dat zegt Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president.

Volgens Peskov waren er door Poetin voor de ontmoeting op 29 juni in het Kremlin 35 mensen uitgenodigd, onder wie Prigozjin en andere Wagner-commandanten. De ontmoeting zou zo'n drie uur hebben geduurd.

Het bericht is opvallend, omdat Poetin de Wagner-opstandelingen op de dag van de muiterij nog "verraders" noemde, en sprak van "een dolkstoot in de rug". Dat gebeurde toen de huurlingen optrokken naar Moskou, een tocht die uiteindelijk op een paar honderd kilometer van de Russische hoofdstad door Prigozjin werd afgebroken.

Onvoorwaardelijke steun

Bij het gesprek op 29 juni spraken Prigozjin en de andere Wagner-leiders hun onvoorwaardelijke steun uit voor president Poetin, aldus Peskov. "Ze zeiden dat ze wilden blijven vechten voor het moederland."

Ook zou Poetin tijdens de ontmoeting met een evaluatie zijn gekomen van de "acties aan het front en van de gebeurtenissen op 24 juni". Daarnaast zou hij hebben gezegd op welke manier de Wagner-strijders in de toekomst in de strijd gebruikt kunnen worden.

Prigozjin zelf is sinds de opstand op 24 juni niet meer in het openbaar verschenen. Wel zijn er audioberichten van hem opgedoken. Over zijn verblijfplaats is veel onduidelijk.

Aanvankelijk werd gemeld dat hij naar Belarus zou gaan, als onderdeel van een akkoord tussen Prigozjin en president Poetin. Die deal kwam er na bemiddeling van de Belarussische president Loekasjenko. Die zei vorige week dat Prigozjin in Sint-Petersburg verbleef, de stad die geldt als bakermat van Prigozjins Wagner-imperium.

Loekasjenko zei verder dat Poetin misschien wel meer voelt voor Prigozjin dan hij in het openbaar liet blijken. "Ze hadden een zeer goede band met elkaar", zei de Belarussische president volgens The Financial Times. "Misschien was het wel meer dan elkaar aardig vinden." Hij voegde eraan toe dat wat er in het openbaar wordt gezegd, compleet anders kan zijn dan wat iemand vanbinnen voelt.

Defensieminister

Prigozjin begon zijn muiterij naar eigen zeggen uit onvrede over de hoogste Russische militairen: minister van Defensie Sjojgoe en stafchef Gerasimov. De Wagner-leider had al maandenlang keiharde kritiek op hun aanpak van de oorlog tegen Oekraïne.

Gerasimov was sinds de muiterij eveneens niet meer gezien, maar vanochtend kwam er voor het eerst in weken een video van hem naar buiten. Daarin is te zien hoe hij ondergeschikten de opdracht geeft om Oekraïense raketten te vernietigen. De beelden zijn volgens het ministerie van Defensie gisteren gemaakt, maar of dat klopt is niet te verifiëren.

Bekijk hier een samenvatting van de Wagner-opstand op 24 juni:

Kijk terug: zo greep Wagner voor één dag de macht in Rostov

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl