Edwin van der Sar
NOS VoetbalAangepast

Van der Sar op vakantie getroffen door bloeding bij hersenen

Edwin van der Sar is in Kroatië getroffen door een bloeding bij de hersenen en opgenomen in een ziekenhuis.

De 52-jarige Van der Sar was op vakantie op een Kroatisch eiland. De oud-keeper en onlangs opgestapte directeur van Ajax is vrijdagmiddag naar een ziekenhuis vervoerd en verblijft daar nu op de intensive care. Zijn toestand is stabiel.

Van der Sar maakte eind mei zijn vertrek als algemeen directeur van Ajax bekend. "Na bijna elf jaar in de directie ben ik op", zei hij toen. De raad van commissarissen vroeg hem hierbij formeel aan te blijven tot 1 augustus voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers.

Als keeper pakte Van der Sar vele prijzen met Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. Na zijn spelerscarrière keerde hij in januari 2013 als bestuurder terug bij Ajax en vanaf november 2016 was hij algemeen directeur.

Foundation

De vrouw van Van der Sar, Annemarie, kreeg in 2009 op 36-jarige leeftijd een hersenbloeding. Daarna richtte Van der Sar zich met zijn foundation op projecten voor mensen met hersenletsel. Zijn foundation ging in 2021 op in de Hersenstichting.

Zaterdag 8 juli staat in de woonplaats van Van der Sar, Noordwijk de Hersenstichting Sunset Walk op het programma. Dat is een wandelevenement waarin aandacht wordt gevraagd voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Van der Sar had aangekondigd mee te doen.

Voetbalwereld leeft mee: 'Forza Edwin'

De nationale en internationale voetbalwereld reageerde met talloze steunbetuigingen. Van Ajax, maar bijvoorbeeld ook uit Eindhoven: "Namens iedereen bij PSV: Veel sterkte en beterschap voor Edwin." En Alkmaar: "Wat een heftig nieuws. Een spoedig herstel gewenst namens iedereen bij AZ."

Ook de Nederlandse spelersvakbond liet van zich horen. "Namens iedereen bij VVCS, heel veel sterkte Edwin van der Sar en beterschap." De KNVB sloot zich daarbij aan: "We wensen Edwin veel beterschap en een spoedig herstel."

Internationaal maakte het zorgelijke nieuws over Van der Sar eveneens veel los. "Wensen je een snel herstel, Edwin", twitterde wereldvoetbalbond FIFA. Ook zijn oude club Manchester United ("Al onze liefde en kracht gaan uit naar jou, Edwin", Juventus ("Forza Edwin") en Fulham ("We denken aan je") lieten zich horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl