Edwin van der Sar
NOS Voetbal

Opgestapte Van der Sar: 'Hoop meegemaakt bij Ajax, is tot dieptepunt gekomen'

Edwin van der Sar heeft zijn vertrek als algemeen directeur van Ajax toegelicht. Hij stapte vanmorgen op na een seizoen waarin de Amsterdammers niet verder kwamen dan de derde plaats.

"Het is niet niks, elf jaar Ajax. Ik heb een hoop meegemaakt. Mooie dingen en minder mooie zaken. Afgelopen dagen is dat tot een dieptepunt gekomen. Het is pittig, maar ik ben dankbaar dat ik dit elf jaar heb mogen doen bij Ajax. Ik kijk er echt met heel veel plezier op terug", stelt Van der Sar bij Ajax TV. De voetbalbestuurder wilde niet bij andere media reageren op zijn vertrek.

Bekijk hieronder twee fragmenten uit het interview dat Van der Sar aan Ajax TV gaf.

Oud-doelman Van der Sar was sinds 2016 directeur van Ajax en onder zijn leiding waren er ook grote successen, zoals het bereiken van de halve finale van de Champions League in 2019.

Pijn

De reden om zich nu terug te trekken was een combinatie van factoren. Van der Sar: "Je hebt continu druk op je, maar dat ben ik gewend vanuit mijn voetbalcarrière. Op een gegeven moment is het genoeg, en dan moet je naar jezelf kijken. Kan je nog brengen wat je wil brengen, of moeten andere mensen daar het voortouw in nemen?"

"Het liefst neem je afscheid met een kampioensschaal, maar dit jaar is niet geworden wat we hadden voorzien en gehoopt, en ook een beetje hadden verwacht. Dat doet pijn, niet alleen bij mij, maar bij iedereen die Ajax een warm hart toedraagt."

Van der Sar is het meest trots op de omwenteling in het seizoen 2017-2018. "Toen zijn we op een andere manier gaan kijken hoe we Ajax Champions League-waardig konden maken. Daar hoorde een andere begroting bij", zegt de 52-jarige bestuurder. "Door anders te begroten, hebben we jarenlang voordeel gehad om de naam en faam te krijgen die Ajax hoort te hebben."

'Warme knuffels en tranen'

Volgens de voormalig keeper van Ajax en Manchester United waren de gesprekken na de bekendmaking emotioneel. "Sommigen ken ik al heel lang, die waren er al toen ik kwam. Soms werkten ze er al in de tijd van De Meer. Het waren korte gesprekjes, warme knuffels en er waren tranen. Dat is mooi", zegt Van der Sar met een brok in zijn keel.

"Nu even niets anders", vervolgt hij. "Ik ben gewoon klaar. Je gaat door het dolle, je bent continu druk met je telefoon, je hebt afspraken, er zijn dingen die niet lopen, je wordt opgetrommeld voor moeilijke zaken of je moet moeilijke beslissingen nemen. Daar loop je niet voor weg. Ik heb er een hoop tijd, energie en kracht in gestopt. Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland bij de UEFA, FIFA en ECA. Ook daar hebben we met de collega's in het buitenland best wel mooie dingen kunnen doen."

"Die zijn alleen niet zo zichtbaar als prestaties op het veld. Alles wat je achter de schermen voor de toekomst doet om het voetbal beter te maken, dat zie je niet direct. Dat komt later. Het geeft me voldoening dat een aantal van die aspecten al terug zijn gekomen, en hopelijk gaan we die in de toekomst ook nog zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl