Matthias Kohler tijdens de eerste training van FC Volendam
NOS Voetbal

Jonge Kohler moet in Volendam schoenen Jonk vullen: 'Ben beïnvloed door Cruijff'

  • Jesper van Aken

    redacteur NOS Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur NOS Sport

Als eerste betreedt Matthias Kohler het veld voor zijn eerste training als hoofdtrainer van FC Volendam. Hij gaat met pylonen en ballen in de weer en heeft daarbij ook oog voor enkele jonge supporters langs het veld, die met smart wachten op hun helden.

"Kijk, dit zijn de nieuwe ballen voor het nieuwe seizoen. Nu heb jij er eerder tegenaan geschopt dan de spelers." De kinderen lachen trots terwijl ze de nieuwe bal bestuderen.

Jongste trainer eredivisie

Kohler kent de weg in het Kras Stadion: al twee jaar was hij daar de assistent van Wim Jonk. Tot vorige maand ineens het bericht komt dat Jonk een overkoepelende rol binnen de club krijgt en Kohler doorgeschoven wordt naar de positie van hoofdtrainer. Zijn eerste grote klus als hoofdtrainer van een eerste elftal.

Met zijn 32 jaar is Kohler direct de jongste trainer van de eredivisie. De geboren Duitser lacht een beetje wanneer hij dat hoort en haalt er tegelijk zijn schouders over op. "Voetbal kent geen leeftijd. Net als met spelers ben je goed genoeg als je wordt opgesteld."

Kohler spreekt de spelersgroep toe tijdens de training van FC Volendam

De lach op het gezicht van Kohler is nooit ver weg deze ochtend in Volendam. Zichtbaar geniet hij van zijn nieuwe rol en om zijn spelers aan het werk te zien. Hij erkent dan ook dat het anders is om op het veld te staan als hoofdtrainer dan als assistent-trainer.

"Het gevoel van verantwoordelijkheid is veel groter. Dat moet ook. Je wil samen met de spelers, medewerkers, bestuur en directie iets moois neerzetten en het beste voor de supporters en kinderen. We zijn trots dat het stadion weer vol zit en dat kinderen ons shirt dragen", zegt Kohler in uitstekend Nederlands. "Het Ajax-shirt is ook mooi, maar je ziet in het dorp veel oranje."

In de geest van Johan Cruijff

Successen behalen en een voorbeeld en inspiratie zijn voor kinderen. Het zijn woorden die nooit ver weg zijn wanneer je Kohler spreekt. "Mijn taak is om spelers en medewerkers in hun kracht te zetten, zodat we samen bouwen aan iets moois. Johan zei altijd: 'Meer ogen zien meer'."

Johan is Johan Cruijff. Hoewel Kohler hem nooit heeft zien spelen en misschien wel nooit heeft zien coachen, is hij wel besmet met het Cruijff-virus. Dat gebeurde al bijna tien jaar geleden toen hij bij de Ajax-jeugd ging werken met Wim Jonk. "Daar ben ik echt beïnvloed, net als bij Ajax Cape Town. En eigenlijk ook bij AS Trencin in Slowakije."

Want vergis je niet. Hoewel Kohler pas 32 jaar is, heeft hij al veel ervaring in het buitenland opgedaan met klussen in Duitsland, Zuid-Afrika en Zwitserland.

Wim Jonk is niet langer hoofdtrainer, maar technisch manager

Kohler: "Die identiteit heb ik ook. Ik wil de jeugd een kans geven, dromen waarmaken en het publiek entertainen met mooi voetbal. Ik wil het stadion vol krijgen. Dat alles zit heel diep bij mij."

Jonk als technisch manager

Helemaal in het diepe wordt hij niet gegooid. In zijn nieuwe functie is Jonk ook te zien op het veld, zij het op afstand in een observerende rol. Hij zal onder meer met spelers individueel aan de slag gaan en Kohler zelf coachen. "Maar ik maak de eindbeslissing. Alleen, ik hou van samenwerken en iedereen heeft zijn input", verduidelijkt de Duitser.

Kohler wil aankomend seizoen vooral doorbouwen op de goede tweede seizoenhelft die FC Volendam kende, met 40 punten in het achterhoofd. "Dat was vorig jaar ons doel en haalden we net niet. Dat aantal zit nog wel bij iedereen in zijn hoofd, dus daar willen we overheen."

"Jürgen Klopp zei ooit: 'Het is belangrijk hoe mensen over je denken als je weggaat'. Zo zie ik het. Ik wil mijn best doen om spelers te raken en iets goeds te doen voor de club. Als ik hier wegga, wil ik iets achtergelaten hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl