Wim Jonk
NOS Voetbal

Jonk stopt als trainer Volendam en wordt technisch manager, Kohler nieuwe coach

Wim Jonk stopt als trainer van FC Volendam. De 56-jarige oud-speler van de club wordt technisch manager bij de nummer veertien van het afgelopen eredivisieseizoen. De 32-jarige Duitser Matthias Kohler, sinds de zomer van 2021 de assistent van Jonk, is de nieuwe hoofdtrainer.

Jonk, die in maart zijn contract nog met drie jaar verlengde, was sinds 2019 trainer van de Noord-Hollandse club en promoveerde vorig jaar naar de eredivisie.

"Jonk werkt in zijn nieuwe rol samen met technisch directeur Jasper van Leeuwen en wordt leidinggevend over de trainers en rode draad van het eerste elftal en Jong FC Volendam", aldus de club in een verklaring op de website.

"Kohler krijgt de eindverantwoordelijkheid voor het eerste elftal, in nauwe samenwerking met Jonk als klankbord en adviseur", aldus Volendam.

'Club moet niet afhankelijk zijn van mijn persoon'

Jonk reageerde zelf ook op de opmerkelijke stap. "Ik heb mijzelf de vraag gesteld of ik door wilde in precies dezelfde rol, met de nadruk op het ritme van wedstrijd naar wedstrijd."

"Of dat ik iets meer afstand zou moeten nemen en de grotere lijnen bewaken. Op dit moment in mijn loopbaan bij FC Volendam, na vier jaar hoofdtrainerschap, voelt dat laatste voor mij beter. De club moet niet afhankelijk zijn van mijn persoon als hoofdtrainer en als technisch manager kan ik meer toevoegen aan het fundament van de club."

Matthias Kohler

Kohler werkte in het verleden voor de Duitse voetbalbond en Ajax Cape Town. Ook werkte hij als Hoofd Methodologie bij Ajax. Vanuit die functie was hij samen met Jonk, Ruben Jongkind en Johan Cruijff verantwoordelijk voor de uitwerking van de ontwikkelingsfilosofie van het Plan Cruijff.

Nadat Jonk en Kohler vertrokken waren bij Ajax werkte de Duitser achtereenvolgens als hoofd methodologie van Cruyff Football, strategisch adviseur en (interim) hoofdtrainer van AS Trencin en trainer van het tweede elftal van FC Basel.

"Ik ben trots en vereerd dat ik het stokje van Wim mag overnemen", laat Kohler weten. "Tegelijkertijd is deze wijziging voor ons niet zo spannend. De rollen veranderen, maar de samenwerking blijft en ook de uitdaging blijft hetzelfde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl