NOS Voetbal

Keiharde woorden in crisistijd bij FC Volendam: 'Dit dorp is vergiftigd'

Onrust bij FC Volendam: 'Dit dorp pas echt goed in ophitsing en mensen beschadigen'

FC Volendam mag dan keurig veertiende staan in de eredivisie, de verhoudingen bij de club zijn ernstig verstoord, zo bleek donderdagavond andermaal tijdens een bijeenkomst voor supporters in evenementenzaal De Jozef in Volendam.

Waar voorzitter Jan Smit zijn geboortedorp tijdens een inleidend praatje nog het achtste wereldwonder noemde, ging hij er daarna met gestrekt been in. "Dit dorp is vergiftigd door jaloezie, domheid, ophitsing en rancune", zei de zanger en televisiepresentator.

"Ook vanavond zijn er mensen aanwezig die willens en wetens onjuiste informatie verspreiden", vervolgde Smit. "Achter iemands rug mensen beschadigen en ze het liefst met een dolk in de rug steken. Daar is dit dorp pas echt goed in."

Kritiek op 'Team Jonk'

Het bestuur, onder leiding van Smit, en de raad van commissarissen van de club verschillen al een tijd van mening over de te varen koers. Volendam promoveerde vorig seizoen na dertien jaar met Jonk naar de eredivisie, maar toch is er kritiek.

Volgens de critici is de invloed van Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur voetbalontwikkeling Ruben Jongkind, die zich samen met enkele vertrouwelingen 'Team Jonk' noemen, te groot. De rvc vreest dat 'Team Jonk' de club overneemt, vindt dat er te veel geld wordt uitgegeven en dat de jeugdopleiding niet functioneert.

Wim Jonk (m) en Ruben Jongkind (r)

De rvc hield onlangs de aanstelling van Keje Molenaar als vicevoorzitter tegen en wilde het contract van onder anderen coach Jonk per 1 april opzeggen. Voorzitter Smit voelde zich 'genaaid' en reageerde dinsdag met de boodschap dat de verbintenissen van Jonk, zijn stafleden en directie tot 2026 worden verlengd.

Nog dezelfde avond zaten het bestuur en de rvc ruim vier uur aan tafel. Dat gesprek leverde een tijdelijke wapenstilstand in de machtsstrijd op. Maar de lucht bleek donderdag zeker niet geklaard.

'Dan gooi ik Keje onder de bus'

"Jullie wilden onze contracten niet verlengen Jaap", zei Jonk tegen de rvc-leden. "Terwijl het eindelijk weer goed gaat met de club. Het stadion zit weer vol en kinderen dragen oranje shirts. Volgens jou is het ook een gepasseerd station dat Keje Molenaar in het bestuur komt. Maar dat is het voor ons niet hoor."

Het tegenhouden van de benoeming van Molenaar bleef een groot twistpunt. Uitleg wilde rvc-voorzitter Jaap Veerman daarover niet geven. "Want dan gooi ik Keje onder de bus en dat doe ik vanavond niet."

Jaap Veerman, voorzitter van de rvc

Ook de begroting was onderwerp van discussie. Volendam heeft een tekort van 1,2 miljoen euro op een begroting van ruim 9 miljoen euro. "Maar dat kan bijna 2 miljoen euro worden", riep rvc-preses Veerman vanuit de zaal. "Want als we in de eredivisie blijven, dan moeten we bonussen uitkeren."

"Dit vind ik zo laag van je Jaap", reageerde Smit. "We hebben dinsdag vier uur gepraat en jullie van de rvc hebben alles goedgekeurd. Daarna hebben we een vredespijp gerookt en nu begin je zo. Ik zeg het liever niet, maar ik sta persoonlijk garant voor een tekort van 1,2 miljoen euro."

En zo ging het wel even door. Het bleef nog lang onrustig aan De Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl