Liesbeth maakte deze foto van de wervelwind
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Windhoos trekt langs Apeldoorn en richt behoorlijk wat schade aan

Een windhoos heeft vanochtend rond 11.30 uur voor overlast gezorgd in Apeldoorn en omgeving. Bomen vielen om en huizen raakten beschadigd. De windhoos trof vooral de plaatsen Klarenbeek, Beekbergen, Lieren en Apeldoorn.

Het is nog niet bekend hoe groot de schade is. Hulpdiensten zijn bezig om wegen vrij te maken en gevaarlijke situaties op te lossen. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Leerlingen in Lieren hadden net pauze gehad, toen een boom op hun speelplein viel door de windhoos:

Schoolkinderen maar net ontsnapt aan omgevallen boom na windhoos

Liesbeth Pieterse zag de lucht plots donker worden. "We zaten koffie te drinken, keken naar buiten en zagen dat de wolken heel raar gingen doen, ze gingen heel snel." Liesbeth was in Beekbergen aan het werk bij een instelling voor begeleid wonen, toen er een "kleine tornado" over trok.

Samen met haar cliënten ging Liesbeth direct naar buiten. "'Wat is dit?', zeiden we tegen elkaar. Het bouwde zich op, van die wolken met bulten eraan. Net boven onze zorgboerderij kwam er een cirkel en daar zakte een slurfje. Toen zagen we in een keer allemaal bladeren en dingen omhooggaan. En toen ging net achter ons die slurf naar beneden."

Op de zorgboerderij is geen schade ontstaan door de wervelwind. "Maar om ons heen hoorde ik al dat de maïs ook aardig geraakt is."

Ook in Lierden heeft de windhoos behoorlijk wat schade aangericht. Daar werd een weg afgesloten vanwege vier omgevallen bomen.

De windhoos raasde ook langs basisschool Prinses Juliana in Lieren. "Er werden bomen ontworteld, de takken vielen eruit en sommige containers gingen de lucht in", zegt de directeur tegen Omroep Gelderland. "De wind ging zo'n twee minuten tekeer."

De kinderen van de school zaten op dat moment gelukkig allemaal veilig binnen. "Ze zijn ongedeerd, maar wel een beetje geschrokken. We hebben ze allemaal opgevangen. Toen het voorbij was, hebben ze even buiten mogen kijken, tot de brandweer ons voor de veiligheid weer naar binnen stuurde", aldus de directeur.

Door de windhoos waaide een caravan op de A50 van de weg, waardoor een rijstrook enige tijd was afgesloten. De caravan belandde op z'n kop in de middenberm.

Advertentie via Ster.nl