Rechtbanktekening van Alex S.
NOS NieuwsAangepast

Vier jaar cel geëist tegen man die zelfdodingsmiddel verkocht

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen de man die wordt verdacht van hulp bij zelfdoding van tien mensen. Alex S. uit Eindhoven zou drie jaar lang het zelfdodingsmiddel 'Middel X' hebben verkocht, inclusief handleiding voor het gebruik.

S. bestelde eerst het middel voor zichzelf, naar eigen zeggen om te weten hoe dat in zijn werk ging. Toen hij erachter kwam hoe makkelijk hij het dodelijke middel kon verkrijgen en via de Coöperatie Laatste Wil hoorde dat veel mensen het wilden hebben, begon hij er een handeltje in.

Hij deed 1600 doses in kartonnen doosjes en verstuurde die per post aan iedereen die het wilde krijgen. Mensen konden hem een mail sturen en kregen vervolgens een bankrekeningnummer waarop ze 45 euro per bestelling konden overmaken.

Vervolgens kregen zij van S. bijna vier keer de dodelijke hoeveelheid van het middel thuisgestuurd. Er zat een handleiding bij en een antibraakmiddel. S. controleerde niet wie zijn klanten waren.

Het versturen van de stof is pas strafbaar als deze gebruikt wordt voor zelfdoding. Het OM vervolgt S. omdat tien mensen zijn gestorven na gebruik van het bij hem gekochte middel.

Volgens de wet mag alleen een arts helpen bij levensbeëindigng en daarvoor moet aan een reeks voorwaarden worden voldaan. Zo moet onder meer sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Ook moet de patiënt uitgebreid worden geïnformeerd en er moet altijd nog een onafhankelijke extra arts worden ingeschakeld.

S. heeft het middel mogelijk aan honderden mensen verkocht. Hij is ook aangeklaagd voor witwassen.

Advocaat wil vrijspraak

De advocaat van S. betoogde in de zitting vandaag dat niet onomstotelijk is vastgesteld dat mensen die een einde aan hun leven hebben gemaakt het middel ook daadwerkelijk van hem hadden gekregen. Hij vroeg daarom om vrijspraak.

Daarnaast betoogde de raadsman dat mensen die echt niet meer willen leven ook andere manieren kunnen vinden. "Wat je ook van het middel vindt, in een aantal situaties is veel erger erdoor voorkomen", zei hij.

De advocaat zei verder dat S. niet iemand is "die zoveel mogelijk geld wilde verdienen door mensen de dood in te jagen". Hij wilde mensen juist "van hun leven laten genieten", zei hij.

De man had volgens de advocaat eerder zelf ervaren dat het hem veel rust gaf om de middelen in huis te hebben. De meeste mensen die het middel in huis halen, doen dat volgens hem ook niet om ze snel te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl