De rechtbanktekening van Alex S. (Middel X)
NOS NieuwsAangepast

Alex S. bestelde zelfdodingsmiddel voor zichzelf en begon er een handel in

De man die wordt verdacht van hulp bij zelfdoding door het verstrekken van het zogenoemde Middel X had dit zelfdodingsmiddel zelf in huis voor als hij niet meer verder zou willen leven.

Alex S. had last van overgewicht en bijkomende gezondheidsproblemen, vertelde hij vandaag in de rechtbank in Den Bosch. Hij wilde graag een maagverkleining, maar kreeg die niet.

S. had te horen gekregen dat als hij steeds dikker zou worden, hij op een gegeven moment zijn bed niet meer uit zou kunnen. Dat wilde hij niet. Daarop ging hij zich verdiepen in hoe hij eventueel zelf een einde aan zijn leven zou kunnen maken. Hij bestelde Middel X en ontdekte hoe makkelijk dat was.

Toen S. in contact kwam met de Coöperatie Laatste Wil, ontdekte hij dat veel mensen het middel wilden, zegt hij. Hij vindt dat de euthanasiewetgeving te wensen overlaat en deelde het middel kosteloos uit tijdens een vergadering. "Ik wil mensen helpen om niet hetzelfde door te hoeven maken als ik. En iemand had gezegd dat ik er geld voor moest vragen." Dat ging hij doen.

S. deed volgens het Openbaar Ministerie vanaf juni 2018 in drie jaar tijd 1600 doses in kartonnen doosjes en verstuurde die per post, Bij de poeders zaten een handleiding en antibraakmiddel. Hij vroeg gemiddeld 45 euro per pakketje en had verschillende bankrekeningen. Het Openbaar Ministerie zegt dat S. er 89.000 euro mee verdiende en heeft hem ook aangeklaagd voor witwassen.

Ook werd ingegaan op de psychische gesteldheid van de verdachte, die autisme heeft en last had van depressieve gevoelens. Volgens psychologisch onderzoek heeft zijn autisme mogelijk invloed gehad op zijn handelen.

Inmiddels heeft S. een maagverkleining gekregen en is hij naar eigen zeggen opgeknapt en gelukkiger geworden.

Sympathisanten van S. hielden een korte 'demonstratieve optocht' en zaten op de publieke tribune:

'De oudere generatie wil zelf beslissen over hun levenseinde'

Zelf heeft S. het middel ook een keer gebruikt, om erachter te komen hoe dat ging, "Ik ging heel erg zweten, werd heel moe, moest gaan liggen, kon helemaal niks meer", zei hij daarover. Gevraagd of hij daar niet een heel groot risico mee liep, antwoordde hij dat hij een niet-dodelijke dosis had genomen.

Ook zei hij dat hij het middel nog een keer zou kunnen nemen. "Ik dacht: als ik moet worden verhoord, neem ik zelf het middel in. Ik heb in ieder geval mensen kunnen helpen."

Zijn klanten leverde hij bijna vier keer de dodelijke hoeveelheid aan, om zeker te weten dat het effect zou hebben. Controleren wie zij waren, deed hij niet. Mensen konden hem een mail sturen en kregen een bankrekeningnummer waarop ze het geld konden overmaken. S. ging ervan uit dat het wel goed zat, zei hij in de rechtbank.

Intensive care

Maar het ging niet altijd goed. Een 27-jarige man die psychotisch was, kreeg het middel ook thuisgestuurd. Hij nam het in en werd na anderhalve dag wakker op de intensive care. Nu is hij blij dat hij nog leeft en neemt hij weer medicijnen voor zijn psychische aandoening, zegt het OM. Achteraf had S. het niet aan deze man willen verstrekken.

De verdachte beloofde zijn klanten een zachte dood en dat mensen binnen twee uur na het innemen overlijden, zegt het OM. Maar ondertussen kwamen er verhalen naar buiten in de media, die hem ook bereikten, dat het helemaal geen zachte dood is.

De dochter van een 78-jarige vrouw die een einde aan haar leven maakte met behulp van het middel, weet niet of haar moeder een pijnlijke dood stierf. Wel wil ze dat S. opdraait voor de kosten rond de uitvaart van haar moeder. Haar advocaat diende een vordering in van ruim 4900 euro namens de nabestaande.

Morgen komt het OM met de strafeis. Op hulp bij zelfdoding staat maximaal drie jaar gevangenisstraf, op overtreding van de Geneesmiddelenwet zes jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl