In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Coalitieakkoord in Overijssel tussen BBB, VVD, SGP, PvdA en GroenLinks

De BBB, VVD, SGP, PvdA en GroenLinks hebben een coalitieakkoord bereikt in Overijssel. Wat daarin staat wordt donderdag bekendgemaakt.

Bij de verkiezingen van 15 maart behaalde de BBB 17 van de 47 zetels, waarmee een plek in de coalitie praktisch gegarandeerd was, schrijft RTV Oost. VVD en GroenLinks behaalden beiden 4 zetels, de PvdA 3 en de SGP 2. De coalitie heeft dus 30 van de 47 zetels in de Provinciale Staten van Overijssel.

GroenLinks en de BBB zitten voor het eerst samen in de coalitie. Het CDA was jarenlang de grootste partij in de provincie, maar zal de komende jaren met vier zetels oppositie voeren.

'Niet verwacht, niet vanzelfsprekend'

Verkenners adviseerden de partijen die nu een coalitie vormen met elkaar te praten. "Voor BBB was het advies van de verkenners niet verwacht, niet vanzelfsprekend en zeker spannend. Maar het 'samen doen' kwam bij elke partij terug. In Overijssel streefden alle partijen naar een 'brede coalitie met ervaring", zegt BBB-fractievoorzitter Carla Evers over het akkoord.

Overijssel is de achtste provincie waar een coalitieakkoord is gesloten. In Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Noord-Brabant wordt nog onderhandeld. De BBB maakt tot nu toe deel uit van alle coalities die tot stand zijn gekomen, behalve in de provincie Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl