Het provinciehuis in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Coalitieakkoord in Utrecht met GroenLinks, eerste provincie zonder BBB

GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA hebben een coalitieakkoord bereikt in de provincie Utrecht. Het is de eerste provincie waar de BBB niet in een coalitie zit na de enorme verkiezingswinst in maart.

De partijen in Utrecht zeggen zich in te zetten voor "een duurzame, gezonde, groene en ondernemende provincie Utrecht waar huidige én toekomstige generaties gelukkig kunnen leven".

Over de inhoud van het akkoord dat 'Aan de slag voor Utrecht' heet, is nog niets bekend. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd in Baarn.

Energietransitie

De coalitie heeft 25 van de 49 zetels in de Provinciale Staten van Utrecht. Eerder probeerden de BBB en GroenLinks om tot een akkoord te komen. Uiteenlopende ideeën over de energietransitie leidden ertoe dat die onderhandelingen vastliepen. Beide partijen hebben zeven zetels en zijn daarmee de grootste partijen in Utrecht.

BBB maakte tot nu toe deel uit van ieder gesloten coalitieakkoord. Buiten Utrecht lijkt de partij in elke provincie af te koersen op deelname aan de coalitie. In Noord-Brabant trok de BBB onder druk van de achterban op het laatste moment de stekker uit de gesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl