In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Slavernijmonument Rotterdam beklad: 'Nog een lange weg te gaan'

Het slavernijmonument in Rotterdam is beklad. Het kunstwerk op de Lloydpier is op meerdere plekken bespoten met graffiti.

De bekladding werd vanmorgen rond 10.00 uur opgemerkt. Dat het zo kort na de viering van Keti Koti komt, noemt Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst pijnlijk. "Het maakt eens temeer duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is", zegt voorzitter van de stichting Carlos Gonçalves tegen Rijnmond.

Het bekladde monument:

Slavernijmonument in Rotterdam beklad

De bekladding is volgens Gonçalves het resultaat van polarisatie en onbegrip in de samenleving. "Nazaten van tot slaaf gemaakten hebben een specifiek verleden. Wij strijden voor meer gelijkheid en gelijke kansen. Niet alleen voor de nazaten van tot slaaf gemaakten, maar voor iedereen. Er zijn mensen die dat niet willen. Die willen vasthouden aan het verleden."

Wat precies op het monument is gespoten, is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om de artiestennaam van de graffitispuiter. Gonçalves gaat aangifte doen van vandalisme. De graffiti is inmiddels verwijderd.

Het monument werd in juni 2013 onthuld en is ontworpen door de inmiddels overleden Alex da Silva.

Slavernijmonument Vlissingen

Afgelopen weekeinde is ook het slavernijmonument in Vlissingen beklad. Een dag na de onthulling werden teksten als "2070: blanke minderheid" en "Media is de vijand" op het monument geschreven. Ook werd het monument beplakt met stickers.

Een tijdelijk monument in Eindhoven raakte gisteren eveneens beschadigd. Uit camerabeelden bleek dat dit per ongeluk gebeurde toen iemand z'n fiets tegen het kunstwerk achter het stadhuis aanzette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl