Slavernijmonument Vlissingen dag na onthulling beklad
Een gloednieuw slavernijmonument in Vlissingen is vannacht beklad met racistische, rechts-extremistische leuzen. Het monument op de boulevard van de havenstad werd gisteren geplaatst door initiatiefneemster Angelique Duijndam. Bij Omroep Zeeland reageert zij geschokt op de bekladding.
"Dit geeft aan hoe nodig het is het slavernijverleden en de doorwerking ervan aandacht te geven", zegt ze. "Als dit dan de reactie is op een monument om eigenlijk te verbinden, dan vraag ik me af wie er polariseert."
Ook de maker van het monument is niet te spreken over de bekladdingen:
"Er is nog zo veel te leren en te weten van elkaar, als je dan in staat ben om dit te doen... wow", aldus Duijndam. "Petje af dat je iets prachtigs probeert te vernietigen door jouw eigen gedachtengoed."
Er staan onder meer bekladdingen met teksten als '2070: blanke minderheid' en 'Media is de vijand'. Ook is het monument beplakt met stickers.
"Dit is diep treurig", reageert kunstenaar Zeus Hoenderop, de maker van het monument. Hij leest een van de leuzen voor die bij het kunstwerk is aangebracht: "'Nee tegen omvolking. Vecht tegen de vernietiging van ons ras'." Hij schudt zijn hoofd. "Volgens mij zijn we gewoon één ras en gewoon mens."
Gesteggel
De afgelopen tijd was er veel gesteggel in Vlissingen over het slavernijmonument. Duijndam was jarenlang bezig om het te realiseren, ook als gemeenteraadslid. Maar de gemeenteraad stemde tegen. Voorstanders van het monument legden zich daar niet bij neer. Uiteindelijk werd het gisternacht zonder vergunning neergezet.
De gemeente Vlissingen maakte daarna bekend dat het monument vooralsnog mag blijven staan. De initiatiefnemers worden op korte termijn uitgenodigd voor een gesprek.
Een woordvoerster van de gemeente zegt dat aangifte wordt gedaan bij de politie. Volgens haar zullen de bekladdingen in de loop van de middag worden verwijderd.
Water in Zeeland
Op het kunstwerk zijn druppels geschilderd, die water uitbeelden. "Wij zijn altijd verbonden met water in Zeeland. In het verleden, heden en toekomst. Zeeland en water is één", aldus Duijndam gisteren.
Vlissingen speelde een belangrijke rol in de slavenhandel. Uit onderzoek bleek eerder dat zo'n 25 procent van de economie in de periode 1760 tot 1785 direct of indirect verbonden was aan de trans-Atlantische slavenhandel.