Iga Swiatek
NOS SportAangepast

Swiatek begint Wimbledon met zege, Williams krijgt staande ovatie ondanks uitschakeling

Iga Swiatek is op Wimbledon eenvoudig doorgedrongen tot de tweede ronde. Met 6-1, 6-3 was de Poolse nummer één van de wereld te sterk voor Zhu Lin (WTA-34), de hoogst genoteerde speelster op de ranglijst die niet geplaatst was in Londen.

Swiatek klopte donderdag in Bad Homburg met de Russin Anna Blinkova voor het eerst op gras een top-50-speelster. Vrijdag zegde ze ziek af voor de halve finales, maar nu was ze weer topfit. Na 25 minuten was het al 5-0 en na twee gemiste setpunten op die stand sloeg ze een game later alsnog toe.

De door regen onderbroken slotset was meer in balans, al bleef Swiatek beter. De viervoudig grandslamwinnares (drie keer Roland Garros, één keer US Open) maakt voor de vierde keer haar opwachting op Wimbledon, maar kwam in Londen nog nooit voorbij de vierde ronde.

Svitolina maat te groot voor oudste Williams

Jelina Svitolina zorgde ervoor dat Venus Williams bij haar 24ste deelname aan Wimbledon (een record) onmiddellijk strandde. De Oekraïense (WTA-76) klopte de vijfvoudig kampioene met 6-4, 6-3.

Svitolina verslaat Venus Williams, die onder luid applaus de baan verlaat

Het was voor het eerst sinds 2014 dat twee wildcard-speelsters elkaar troffen op Wimbledon. De 28-jarige Svitolina keerde dit jaar terug na een zwangerschap en reikte meteen op Roland Garros tot de laatste acht. De 43-jarige Amerikaanse (WTA-558) maakte onlangs in Rosmalen haar rentree na een blessure.

Williams, de oudere zus van zevenvoudig winnares Serena, kwam op 2-0, maar gleed uit en viel met een gil op het gras. Na een korte behandeling kon ze verder, maar vanaf dat moment liep de kampioene van weleer achter de feiten aan.

Venus Williams na haar glijpartij op Wimbledon

Ook in de slotset domineerde de Oekraïense halvefinaliste van 2019, die sinds een half jaar gecoacht wordt door Raemon Sluiter. Williams speelde niet onaardig maar maakte domweg te veel fouten. Ze werd niettemin met een staande ovatie uitgeleide gedaan door het publiek, dat voorvoelde dat het misschien wel haar laatste optreden in het enkelspel was geweest op Wimbledon.

Kenin wint Amerikaans onderonsje met Gauff

Coco Gauff bleef in de eerste ronde steken. De nog maar 19-jarige Amerikaanse, die in 2021 doorbrak met een kwartfinaleplaats op Roland Garros en daar een jaar later de finale haalde, was in een fraai duel niet opgewassen tegen haar landgenote Sofia Kenin: 4-6, 6-4, 2-6.

Sofia Kenin (links) neemt de felicitatie van Coco Gauff in ontvangst

Kenin, de voormalige nummer vier van de wereld die door blessures en ook vormverlies ver is weggezakt op de mondiale ranglijst (WTA-128), drong Gauff (WTA-6) met haar spel ver terug. Die kon daar in de eerste set maar moeilijk mee omgaan, maar vond in de volgende set wel haar draai. Ze haalde steeds meer ballen terug en won, ondanks het weggeven van een 3-0 voorsprong, de set.

Ook in de derde set haalden de twee het beste in elkaar naar boven. De vierde game, waarin Gauff vier breekkansen liet liggen, bleek doorslaggevend te zijn. De 24-jarige Kenin, in 2020 de allerbeste op de Australian Open, sloeg op haar eerste matchpunt toe.

Overwerk Pegula

Jessica Pegula, vierde op de plaatsingslijst, had wat overwerk nodig om Lauren Davis (WTA-46) van zich af te schudden. De 29-jarige Amerikaanse verspeelde drie matchpoints in de tiebreak, maar won na bijna 2,5 uur alsnog: 6-2, 6-7 (8), 6-3.

Ook in de slotset domineerde de Oekraïense halvefinaliste van 2019. Williams, die Wimbledon in 2000 voor het eerst won en in 2008 voor het laatst maar in 2017 nog verliezend finaliste was, speelde niet onaardig maar maakte domweg te veel fouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl