NOS Sport

Swiatek wint Roland Garros opnieuw en evenaart grootheden als Williams en Seles

Swiatek verslaat Muchová in spannende Roland Garros-finale

Ze verloor voor het eerst dit toernooi een set, maar topfavoriet Iga Swiatek heeft haar titel op Roland Garros kunnen prolongeren. In de finale versloeg de Poolse nummer 1 van de wereld Karolína Muchová na een spannende strijd: 6-2, 5-7, 6-4.

Het is al de derde eindzege voor Swiatek op het Franse gravel. Daarmee komt de pas 22-jarige Poolse, die vorig jaar ook de US Open nog won, op gelijke hoogte met tennislegendes als Serena Williams en Monica Seles.

In het open era (sinds 1968) wonnen slechts drie vrouwen Roland Garros vaker dan Swiatek: Chris Evert, Steffi Graf en Justine Henin.

Vrouwen met meeste eindzeges Roland Garros in open era

# Naam Aantal zeges
1. Chris Evert (VS) 7
2. Steffi Graf (Dui) 6
3. Justine Henin (Bel) 4
4. Margaret Court (Aus) 3
Arantxa Sanchez Vicario (Spa) 3
Monica Seles (Joe/VS) 3
Serena Williams (VS) 3
Iga Swiatek (Pol) 3

Swiatek begon voortvarend aan de eindstrijd en stond binnen tien minuten met 3-0 voor. Muchová wierp de zenuwen daarna van zich af en kwam beter in de wedstrijd. Maar het was onvoldoende om het nog spannend te maken in de eerste set.

Ook in de tweede set moest Muchová meteen haar opslagbeurt inleveren. De Tsjechische herpakte zich en brak tweemaal terug. De eerste kans om de set uit te serveren liet ze liggen, maar bij de volgende opslagbeurt was het wel raak.

Stunt in de maak

In de derde set leek Muchová op weg naar een enorme stunt, maar Swiatek kon haar tot tweemaal toe snel terugbreken. Bij 5-4 leverde Muchová haar service in met een dubbele fout op matchpoint en kon Swiatek na een partij van 2 uur en 49 minuten met tranen van geluk door de knieën op het gravel in Parijs.

Bij de prijsuitreiking kon Swiatek weer breeduit lachen, zeker toen ze in haar vreugde per ongeluk het deksel van de beker liet vallen. "Gefeliciteerd met het bereiken van de finale, Karolína", sprak ze even later. "Ik hoop dat je nog vele finales gaat spelen."

De dolblije Swiatek laat de deksel van de beker vallen

Daarna bedankte de winnares het publiek en de organisatie. "Ik zeg dit elk jaar: dit is mijn favoriete toernooi van het jaar. Het is altijd geweldig om hier te spelen."

Zonder setverlies naar finale

Tot aan de spannende finale was het spel van Swiatek nog soeverein geweest. Ze ondervond alleen wat tegenstand van de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die in de halve finale in de tweede set een tiebreak afdwong en daarin zelfs een setpoint kreeg.

Haar andere partijen won ze steeds binnen anderhalf uur en de Oekraïense Lesia Tsurenko moest in de vierde ronde bij een 5-1 achterstand opgeven.

Swiatek in tranen na het matchpoint

En wie de jonge Poolse de voorbije twee weken zag spelen in Parijs, twijfelt er niet aan dat ze het toernooi nog (veel) vaker kan gaan winnen. Ook tegen Muchová toonde Swiatek zeker in de beginfase haar gevarieerde en zuivere spel.

Ze sloeg in de eerste set slechts 5 onnodige fouten, tegenover 14 voor Muchová. Later in de finale ging Swiatek slordiger spelen. Ze kwam uit op 27 onnodige fouten, Muchová maakte er in totaal 38.

Opsteker Muchová

Voor de 26-jarige Tsjechische was het bereiken van haar eerste grandslamfinale al een flinke opsteker. Muchová werd de laatste jaren geplaagd door blessures en is afgezakt naar de 43ste plek op de wereldranglijst. Maandag zal ze terug te vinden zijn op de 16de plaats, haar hoogste ranking ooit.

Karolína Muchová

Swiatek blijft na de prolongatie van haar Roland Garros-titel op de eerste plek. Sinds april vorig jaar heeft ze die positie in handen, al is haar voorsprong op de Belarussische Aryna Sabalenka gering.

Op andere ondergronden dan gravel is er namelijk nog genoeg ruimte voor verbetering voor Swiatek. Ze won vorig jaar weliswaar de US Open op hardcourt, maar op het gras van Wimbledon kwam ze nooit verder dan de vierde ronde. Een plek in de halve finales is haar beste prestatie op de Australian Open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl