Iga Swiatek en Karolina Muchová
NOS Sport

Swiatek of Muchová, wie pakt Roland Garros-titel? 'Was afgeschreven voor toptennis'

  • Franklin Stoker

  • Franklin Stoker

Ze is een andere superster dan Serena Williams of Kim Clijsters ooit waren in het vrouwentennis. Maar Iga Swiatek is op haar manier bijzonder en bouwt op Roland Garros rustig verder aan haar imperium.

De Poolse won dit toernooi al vier keer een set met 6-0, een score die in tennisjargon een 'bagel' wordt genoemd. Maar na haar monsteroverwinning in de derde ronde - 6-0, 6-0 tegen de Chinese Wang Xinyu - werd Swiatek er zowaar een beetje ongemakkelijk van.

Bijnaam

De tennisster kreeg op sociale media de bijnaam 'Iga's bakkerij' opgeplakt. Maar dat ging haar te ver. "Ik snap waarom dit wordt gezegd, tennis is nou eenmaal ook entertainment. Maar ik wil respectvol richting mijn tegenstanders zijn", zei Swiatek.

"Jullie zien niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Het kan soms niet makkelijk zijn om dit soort partijen te spelen. Dus Twitter mag het over een bakkerij hebben, maar ik focus mij op het tennis."

Swiatek laat liefst racket spreken

Serena Williams schroomde nooit om anekdotes te delen over haar dochter Olympia en Rafael Nadal kon je altijd wel wat vragen over zijn favoriete voetbalclub Real Madrid.

Voor Swiatek hoeft al die opsmuk niet tijdens interviews. De drievoudig grandslamkampioene uit Warschau wil gewoon bezig zijn met het winnen van titels. Laat anderen maar praten. Zij wil vooral haar racket laten spreken.

Swiatek grote favoriet voor eindstrijd in Parijs: 'Veel met Muchová getraind'

Swiatek speelt zaterdagmiddag in Parijs haar derde Roland Garros-finale en kan de eerste vrouw sinds Justine Henin worden die haar titel met succes verdedigt. Henin deed dit toen ze tussen 2005 en 2007 drie keer de titel won.

Swiatek is met 27 zeges en twee nederlagen op Roland Garros de grote favoriete tegen Karolína Muchová. Maar de Tsjechische weet als geen ander hoe ze met dit bijltje moet hakken.

'Mooie statistiek, dat wist ik niet'

Muchová won al haar vijf duels met een tegenstandster uit de topvijf, waarvan vier keer op een grandslamtoernooi. "Dit is een mooie statistiek, dat wist ik niet", zei de tennisster na haar zwaarbevochten zege in de halve finales tegen Aryna Sabalenka, waarin ze een wedstrijdpunt overleefde.

De 26-jarige Muchová haalde in 2021 al eens de halve finales van de Australian Open en bereikte in dat jaar de negentiende plaats op de wereldranglijst. Ze kende in 2022 door blessureleed echter een terugval en viel buiten de top-200.

"Over vorig jaar wil ik het niet eens hebben, dat was heel erg lastig", aldus Muchová, die inmiddels weer is opgeklommen naar de 43ste plaats op de wereldranglijst. "Ik waardeer dit resultaat hier in Parijs nu nog meer, omdat ik weet wat ik in het verleden allemaal heb moeten doorstaan."

Roland Garros-finaliste Muchová overwon blessureleed: 'Geniet nu extra van zeges'

Muchová doelt hierbij niet alleen op recent blessureleed, maar ook op haar jaren als jeugdspeelster. Ze krijgt in haar tienerjaren te maken met een groeispurt en kampt lange tijd met problemen aan haar knie en rug.

Afgeschreven voor toptennis

De tennisster behoort dan tot de top van het Tsjechische jeugdtennis, maar door de blessures valt ze terug en neemt de interesse in Muchová in rap tempo af. Ze staat in haar jonge jaren lang buitenspel, maar de Tsjechische blijft geduldig. Uiteindelijk haalt ze, met een omweg, alsnog de top van het mondiale tennis.

"Sommige dokters zeiden tegen me dat ik misschien nooit meer zou kunnen sporten", vertelt Muchová. "Maar ik ben altijd hard blijven werken om te kunnen zijn waar ik nu ben."

Karolína Muchová

Wie Muchová ziet spelen, ziet een vrouw op een missie. Ze leunt niet op een kiezelharde forehand of backhand, maar probeert haar tegenstanders vooral met sliceballen, dropshots en met soms gedurfd aanvallend netspel uit te schakelen.

Het is geen veelvoorkomende tactiek in het vrouwentennis. "Ik houd van haar spel, om eerlijk te zijn", zegt Swiatek over Muchová. "Ik heb veel respect voor haar. Ik vind ook dat ze iemand is die echt alles met een bal kan. Ze speelt met een bepaalde mate van vrijheid."

Muchová hoopt in haar eerste grandslamfinale vooral te genieten. "Je maakt in het leven continu ups en downs mee. Nu geniet ik van het moment dat alles goed gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl