In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Boeren in Uddel nog niet enthousiast over 'woest aantrekkelijke' uitkoopregeling

Zogenoemde piekbelasters die gebruik willen maken van de nieuwe landelijke uitkoopregeling, kunnen dat vanaf vandaag doen. In het Veluwse Uddel - waar boeren al snel te veel stikstof uitstoten dat neerslaat in de natuur - is de animo klein, concludeert Omroep Gelderland na een rondgang.

Boer Maurits Vos (45) is met 1350 vleeskalveren zo'n piekbelaster. Het was voor hem geen verrassing dat de overheid graag een deal met hem wil sluiten. "Alles wat hier in het gebied zit, is piekbelaster", zegt hij. Toch is hij zelf allesbehalve enthousiast over de regeling. "Het is veel te algemeen, ze nemen niet de moeite om te kijken en ze scheren alles over één kam."

Vos vindt dat de regeling, die door stikstofminister Christianne van der Wal eerder "woest aantrekkelijk" werd genoemd, veel beter kan. "Ik heb ook meegedaan aan de opkoopregeling van kalverhouderijen van de provincie. Daar ben ik uiteindelijk niet mee in zee gegaan, maar die namen hun taak wel serieus. Door met taxateurs langs te komen en netjes te kijken wat het nou allemaal waard is. Maar dat is een heel andere manier dan zoals de overheid het nu doet. Die zegt gewoon: de leeftijd van de stal is bepalend voor de prijs. Dat doe je met de verkoop van je huis toch ook niet?"

'Computer kijkt naar buitenkant'

Ook de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is niet enthousiast over de manier waarop de waarde van een bedrijf wordt berekend. "Nu moet je op de computer dingen invullen. Waarom komt er niemand langs?", zegt de regionale voorman Wim Brouwer. "De computer kijkt dus alleen naar de leeftijd van de buitenkant. Er is geen vraag die gaat over wat een boer heeft gedaan aan vernieuwingen of inrichtingen in een stal."

Peter de Bruin zou best willen stoppen met zijn 1700 vleeskalveren, maar ziet niets in de regeling. "Het is bij ons niet meer de hoofdtak, wij bouwen daarnaast roestvrijstalen tanks. Maar mijn zoontje wil later graag melkveehouder worden. Als ik op deze regeling inga en hier stop, dan zou dat betekenen dat ik als bedrijfshoofd mijn zoontje niet meer kan helpen om een eigen boerderij te starten."

Veehouders die meedoen aan de regeling mogen namelijk niet opnieuw een bedrijf met dezelfde diersoort starten in een andere plaats of ander Europees land.

De Bruin zegt dat genoeg boeren willen aanpassen of innoveren. "Er zijn er hier heel veel die wel willen bewegen", verzekert hij. "Alleen op deze manier meedoen met die regeling, dan snijd je jezelf gewoon in de vingers."

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat in een reactie weten de leeftijd van de stal een passend criterium te vinden. "Een ondernemer verliest immers minder waarde bij het uit productie halen van een oudere stal dan bij het uit productie nemen van een nieuwere stal", zegt een woordvoerder. Volgens het ministerie is er wel degelijk rekening gehouden met investeringen in oude stallen.

Advertentie via Ster.nl